Provozuje:
Juris Real Estate

5 rad pro nákup nemovitostí

Prohlédněte si dispozice nemovitosti a okolí a pečlivě si i nastudujte nový občanský zákoník a související předpisy.

5 rad pro nákup nemovitostí

autor. JURIS REAL

Prohlédněte si dispozice nemovitosti a okolí a pečlivě si i nastudujte nový občanský zákoník a související předpisy.

Úroková míra hypotečních úvěrů podle nejnovějších statistik v prosinci klesla na historicky nejnižší průměrnou hodnotu 2,37 %. Díky tomu si Češi jen za poslední měsíc roku 2014 půjčili nebývalých 14,39 miliard korun.

I díky stále výhodným cenám nemovitostí je totiž právě teď ideální chvíle k pořízení vlastního bydlení. Zdánlivě finančně výhodná koupě se ale ve výsledku vyplatit nemusí. Realitní odborníci v několika krocích radí, na co by si zájemce o nemovitost měl dát pozor.

1.) Udělejte si představu o trhu s nemovitostmi.

Drtivá většina nemovitostí je dnes inzerována na internetových serverech. Základní přehled si lze udělat právě tam. Řada atraktivních nemovitostí se ale na webu vůbec neobjeví. Realitní kanceláře je totiž nabídnou přímo konkrétnímu zájemci.

Proto si pár vhodných firem vytipujte a svou představu o nemovitosti pošlete realitním agentům e-mailem. Zdůrazněte ale, že o jiné nabídky nemáte zájem. Předejdete tím zavalení nerelevantními inzeráty. Nečekaně úspěšná může být i procházka ve čtvrti, o kterou máte zájem. Ceduli k prodeji můžete najít i na domech, které se vám na internetu dohledat nepodařilo.

A zapomínat se nevyplatí ani na čerstvě dokončované rezidentní projekty. V metropoli budou nyní hotové např. tři fáze komplexního projektu Nové Chabry, který přináší nejen nové byty, ale také související infrastrukturu, jako je mateřská školka, obchody, restaurace nebo cyklostezka.

Letos bude dokončen také komorní projekt ve vilové části Prahy 5 – Rezidence Na Farkáně. Ten kromě klidné lokality nabízí také velmi atraktivní výhledy ze slunného jižního svahu. Developeři nabízejí prohlídky i speciální akce.

2.) Vezměte si k ruce odborníka. Vyplatí se to!

Zejména pokud kupujete starší nemovitost, je důkladná prohlídka odborníkem na místě.

Expert přesně odhadne náklady na opravy případných zjištěných závad, které dokážou i na první pohled výhodnou koupi prodražit. „U nového bytu bych se soustředil na ‚značku‘ developera i zhotovitele a jejich referenční stavby.

Dobré je vyhledat si internetová fóra vlastníků těchto staveb a posoudit jejich zkušenosti. I zde je možné si na přejímku vzít raději odborníka.

Amatér sám většinou nedokáže posoudit kvalitu provedených prací,“ vysvětlila Denisa Višňovská, která je partnerem realitní kanceláře LEXXUS specializující se na byty, domy a reality v Praze a okolí. Jednotlivé závady vzniklé už při stavbě se pak podle ní mohou projevit po měsících, nebo dokonce letech.

Klasickým problémem, který může nadělat řadu vrásek, jsou špatně provedené vodotěsné izolace jak v suterénech, tak na plochých střechách a terasách.

I takové nedostatky pomohou odhalit například experti společnosti Bytecheck, která se profesionálně zabývá posuzováním skutečného stavu nemovitosti.

3.) Dispozice nemovitostí jsou podstatnější než metry čtvereční!

Kolik má byt metrů čtverečních je údaj, který v každém inzerátu najdete hned na začátku. Vyšší číslo ale vždy nemusí znamenat komfortnější bydlení. Zásadní jsou totiž dispozice nemovitosti.

Pokud developer chce na malý pozemek vtěsnat co nejvíce bytů, mohou mít pokoje tvar nudlí, které se špatně zařizují.

Obecně platí, že čím má byt více z fasády domu, tím lépe pro jeho majitele. Zajišťuje to totiž lepší přístup světla a vzduchu i lepší přizpůsobitelnost bytu různým etapám života rodiny.

Sledujte také, zda je v bytě dostatek místa na skříně, či zda se do obývacího pokoje dobře vejde i kuchyňská linka a jídelní kout. Pokud není jasno, není ověřenější metody než po půdorysu bytu posouvat vystřižené papírové čtverečky.

4.) Zaměřte se nejen na nemovitost, ale i na její široké okolí.

To, že si zájemce o bydlení nejprve v katastru nemovitostí zkontroluje, kdo nemovitost skutečně vlastní, by měla být samozřejmost.

Vzhledem k tomu, že zápis případných změn do katastru trvá týdny, je moudré tak učinit i těsně před koupí.

Výpisy lze za stokorunový poplatek snadno získat nejen na katastrálním úřadě, ale i u notářů, na poštách, obecních či matričních úřadech.

Kontrolou se dá předejít překvapením.

V katastru bude též uvedeno případné zástavní právo, tedy jestli vlastník nemovitostí neručí za bankovní úvěr.

Dostatek času si vyhraďte i na zkoumání okolí nemovitosti, a to jak nahlédnutím do územního plánu, tak i osobní procházkou po okolí.

„Pokud budete mít před okny volný pozemek, je dobré se zajímat o možnosti jeho zástavby v územním plánu, abyste nebyli v budoucnu překvapeni rostoucí výškovou budovou. Doporučuji si projít okolí, zjistit občanskou vybavenost, možnosti dopravy MHD, a to i v noci a o víkendu. Pokud kupuji nemovitost pro sebe, zajímala bych se i o hlučnost v nočních hodinách, jak od dopravy, tak od návštěvníků případných místních restaurací,“ dodala Višňovská.

5.) Pozor na právní předpisy - legislativní novinky přinesl nový občanský zákoník.

Nový občanský zákoník, který platí od začátku loňského roku, přinesl pro kupující řadu změn.

Nepříjemné překvapení může kupujícího čekat např. za situace, kdy k nemovitosti přiléhá garáž, která ale stojí na pozemku souseda.

Ten má podle nové legislativy v případě prodeje na přístavek předkupní právo. Teprve pokud ho nevyužije, může si i garáž koupit společně s domem nový kupující. Nemovitost je totiž novým občanským zákoníkem chápána jako součást pozemku. Situaci je podle velikosti "přístavku garáže" možné řešit i podle ustanovení § 1087 (přestavek) NOZ.

Poněkud výhodnější pozici než dosud má ale kupující v případě reklamací. Prodávající podle starého občanského zákoníku ručil jen za vady a závady po dobu záruční lhůty, která byla s kupujícím sjednána.

Pokud sjednána nebyla, pak jen za ty, které existovaly již v době převodu nemovitosti. Nový občanský zákoník dává v tomto ohledu více práv kupujícímu. Ten může vady reklamovat po dobu pěti let od nabytí nemovitosti.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»