Provozuje:
Juris Real Estate

Agrofert může odkoupit United Bakeries.

Ten však musí prodat několik závodů.

Agrofert může odkoupit United Bakeries.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Ten však musí prodat několik závodů.

Holding Agrofert může prostřednictvím své firmy Penam koupit pekárny United Bakeries. Musí ale prodat několik svých závodů, aby nebyla narušena hospodářská soutěž. Tuto podmínku stanovil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), jehož povolení transakce podléhá. ČTK to sdělil mluvčí úřadu Martin Švanda. Vyjádření Agrofertu ČTK zjišťuje. Penam si od odkupu United Bakeries slibuje mj. úsporu nákladů. "Spojení soutěžitelů vzbuzovalo obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže plynoucí z rozšíření aktivit společnosti Agrofert na trzích velkoobchodního prodeje čerstvého chleba a chlebových výrobků, toustového chleba, čerstvých rohlíků a ostatního čerstvého běžného pečiva," uvedl Švanda.

Podle dřívějších vyjádření agrárního analytika Petra Havla Penam ovládá zhruba 30 procent českého trhu, v některých segmentech ještě víc, United Bakeries kolem 15 procent. Jde tak podle něj o jedničku a dvojku na českém trhu. Agrofert by nákupem United Bakeries získal tak velký podíl na trhu, že by za ním konkurenti zaostávali a nemohli by vytvářet dostatečný konkurenční tlak. Prodej některých závodů tržní podíl vznikajícího pekárenského gigantu sníží. "Odprodej bude mít za následek taktéž vytvoření nového soutěžitele či posílení jednoho ze stávajících se konkurentů, který bude moci vytvářet reálný konkurenční tlak na spojením vzniklého soutěžitele, čímž dojde k zachování efektivní hospodářské soutěže," dodal Švanda.

Penam chce po akvizici hledat úsporu nákladů. "Např. v oblasti nákupu, služeb nebo vytížení linek a logistiky. Cílem je dosažení pozitivních změn pro koncové zákazníky a obchodní partnery," konstatoval generální ředitel pekáren Penam a člen představenstva Agrofertu Jaroslav Kurčík. Oceňuje především značku Odkolek, kterou plánuje rozvíjet. Agrofert kupuje United Bakeries prostřednictvím jejího jediného akcionáře UB Holding. Ten ovládá lucemburská rodinná firma Moulins de Kleinbettingen. Agrofert se o nákup pekárny už jednou snažil, z fúze však sešlo a neuskutečněná transakce měla soudní dohru. Penam v ČR provozuje 11 pekáren a čtyři mlýny, převážně na Moravě. V roce 2017 měl tržby 3,6 miliardy korun. United Bakeries, která vyrábí pečivo např. pod značkami Delta, Odkolek nebo Cerea, má přes 1 000 zaměstnanců ve 13 pekárnách v ČR, většina výrobních kapacit je v Čechách. Za rok 2017 firma vykázala tržby 2,2 miliardy korun.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v ČR

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku. Stojí v místě, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. Více»

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

Všechny články a aktuality »»