Provozuje:
Juris Real Estate

Agrofert prý neoprávněně hospodaří na 1 700 hektarech, které nevlastní.

Holding Agrofert neoprávněně hospodaří na 1700 hektarech půdy, které nevlastní. Uvedl to Český rozhlas - Radiožurnál. Na většinu pozemků navíc pobírá dotace.

Agrofert prý neoprávněně hospodaří na 1 700 hektarech, které nevlastní.

autor. JURIS REAL

Holding Agrofert neoprávněně hospodaří na 1700 hektarech půdy, které nevlastní. Uvedl to Český rozhlas - Radiožurnál. Na většinu pozemků navíc pobírá dotace.

Mluvčí Agrofertu Jan Pavlů situaci nepopřel, ale holding se podle něj snaží situaci narovnat. Podle právníků oslovených rozhlasem holding zřejmě spáchal trestný čin.

Agrofert vlastnil donedávna předseda hnutí ANO a bývalý ministr financí Andrej Babiš. Akcie svých firem vložil v únoru kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů.

Zmíněných 1 700 hektarů půdy nemá jasného vlastníka. Agrofert je tedy nevlastní, ani je nemá v nájmu. Přesto na většinu pozemků pobírá dotace od Evropské unie.

Rozlohu pozemků spočítal Radiožurnál z veřejně dostupných databází. Podle webu Agrofertu tvoří pozemky s neurčitými vlastníky asi 1,5 procenta celkové plochy půdy obhospodařované holdingem.

Mluvčí Agrofertu tvrdí, že jednotlivé společnosti holdingu hospodaří na zemědělských pozemcích v souladu s platnými předpisy.

"Při výkonu užívacích práv nutně přichází do styku s historickými dohodami, které uzavřeli v jejich okolí další zemědělští podnikatelé. Koncern Agrofert bezesporu není v České republice jediným, kdo se v dané, historicky vzniklé situaci nachází, ovšem na rozdíl od jiných subjektů se snaží situaci narovnat," řekl rozhlasu. "Žádná legislativa v současnosti nezakazuje zápis půdy bez dohledaných vlastníků do evidence půdy daného uživatele," uvedl Agrofert na svém webu. Majitele půdy se holding podle svého vyjádření snaží vyhledávat a v případě nutnosti vydání pozemku původním vlastníkům je připraven "patřičně reagovat". Firmy Agrofertu mají ve svých účetnictvích určeny peníze pro případ zpětného vyplacení nájemného, pokud se majitele podaří najít.

Hospodařením na půdě, kterou nevlastní, i pobíráním evropských dotací na ni ale podle právníků zřejmě firmy Agrofertu spáchaly trestné činy.

"Z hlediska soukromého práva je to bezdůvodné obohacení, takový squatting, prostě - vlezl jsem někomu do bytu. A z hlediska trestního práva je to buď přímo podvod, anebo velmi zjednodušeně dotační podvod. Ostatně máme dva nebo tři rozsudky, které říkají - ano, to je trestný čin na úkor EU, je to neoprávněné čerpání dotací," řekl Radiožurnálu právník Václav Vlk.

Problémy s neoprávněným hospodařením se podle rozhlasu týkají i doby, kdy byl Babiš vlastníkem Agrofertu a současně vicepremiérem a ministrem financí.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»