Provozuje:
Juris Real Estate

Aktualita pro všechny Karlovaráky!

Zbourat Vřídelní kolonádu a postavit novou kvůli tomu, že ta původní architektonicky nezapadla do centra světoznámých lázní, navrhuje karlovarská společnost Fellner a Helmer.

Aktualita pro všechny Karlovaráky!

autor. JURIS REAL

Zbourat Vřídelní kolonádu a postavit novou kvůli tomu, že ta původní architektonicky nezapadla do centra světoznámých lázní, navrhuje karlovarská společnost Fellner a Helmer.

Management města nepovažuje tuto myšlenku za tak scestný nápad, protože kolonáda stejně časem doslouží.

Prezident společnosti Fellner a Helmer Karlovy Vary Oto Němec donesl v uplynulých dnech na magistrát dokument. Navrhuje v něm doplnit program Regenerace městské památkové zóny pro období 2012 až 2024. Jeden z bodů se týká i Vřídelní kolonády. „Řešením by bylo nahradit kolonádu stavbou, která je pro město bezpečnější a architektonicky vhodnější. Je také možné Vřídelní kolonádu nestavět znova a Vřídlo ponechat jako samostatný solitér,“ řekl Oto Němec. Na námitky, že by stavba trvala dlouho, připomenul, že takzvaná litinová kolonáda z roku 1879 byla hotová za půl roku. Snahy o zbourání Vřídelní kolonády tu již byly! Přání zbourat Vřídelní kolonádu není v Karlových Varech nic nového pod sluncem. Ještě začátkem devadesátých let chtěli stavbu z kubánského mramoru a železobetonu srovnat se zemí karlovarští zastupitelé. Později, v roce 2008, přišel tehdejší náměstek primátora Tomáš Hybner s představou nové kolonády na místě té dnešní.

Novostavba by demonstrovala věhlas Karlových Varů. Jenže všechno ztroskotalo na financích. Proč už v minulosti existovaly návrhy na zbourání kolonády? „Ozývaly se hlasy, že jde o záležitost, která je z architektonického hlediska bezcenná,“ uvedl náměstek primátora pro kulturu Jiří Klsák. Ten osobně nesdílí názor ředitele Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád Milana Trnky, že náhrada kolonády je záležitostí až další generace. Otázka, co dál s odsuzovanou, ale současně architektonicky zajímavou kolonádou totiž stále visí ve vzduchu. Jiří Klsák je přesvědčený, že k výměně kolonády s jistotou dojde. I kvůli statice, narušené při vývěru léčivých pramenů. Pouhé rekonstrukce totiž nejsou možné donekonečna. „Netajím se názorem, že by už Karlovy Vary vážně měly začít uvažovat o novostavbě a shánět na ni finance,“ sdělil Jiří Klsák.

O Vřídelní kolonádu, dostavěnou v roce 1975, se stará městská organizace Správa přírodních léčivých zdrojů a kolonád. Vede ji Milan Trnka. „Kolonáda má předpokládanou životnost 80 let. Myslím, že by se tato doba mohla dodržet. Vypsání architektonické soutěže na objekt u Vřídla bych viděl jako úkol pro další generaci. My bychom měli s kolonádou, která jako každá budova u Vřídla enormně trpí, dožít,“ řekl Trnka. Dodal, že náhradu budou muset Karlovy jednou řešit. Nebude to ale v nejbližších letech. Západočeské město hasí na Vřídelní kolonádě nejrůznější havarijní stavy. Nová je např. akumulační nádrž pod Vřídlem. Výměna čeká i druhou nádrž. Za rok oběma nádržemi proteče přes miliardu kubíků termální vody. Karlovarský architekt Alexander Mikoláš považuje úvahy o bourání Vřídelní kolonády za slovo do pranice. „Nová kolonáda by stála dvě stě milionů korun i více. Má město takovou sumu? Vše je hlavně o penězích,“ uvedl architekt, který se léta zajímá o historii Vřídelní kolonády. Krotí představy, že by se železobetonová stavba zbourala, i když jsou s ní problémy také kvůli pohybujícímu se podloží. Mikoláš upozornil, že náhrada Vřídelní kolonády z roku 1879 byla na pořadu dne již v roce 1939, kdy se konala soutěž říšských architektů na novostavbu. Profesor Mertens navrhl elegantní drobnou stavbu ve střídmém stylu. Jenže v září začala válka a s ní spojené stavební uzávěry. Litinová kolonáda byla kvůli havarijnímu stavu rozebraná a místo ní začalo sloužit provizorium.

Připomínka společnosti Fellner a Helmer k plánu regenerace městské památkové zóny není jediná. V koši rozhodně neskončí. „Všechny došlé připomínky budou vypořádány, to znamená buď budou shledány relevantními a zapracovány do dokumentace, nebo budou zamítnuty,“ uvedl mluvčí magistrátu Jan Kopál. O finální podobě plánu by mělo rozhodnout zastupitelstvo města na svém nejbližším jednání.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»