Provozuje:
Juris Real Estate

Aktuální problémy v problematice vymáhání pohledávek

Návrh na zrušení práva na náhradu odměny za zastupování v tzv. bagatelních sporech předložila skupina poslanců v čele s Helenou Langšádlovou.

Aktuální problémy v problematice vymáhání pohledávek

autor. JURIS REAL

Návrh na zrušení práva na náhradu odměny za zastupování v tzv. bagatelních sporech předložila skupina poslanců v čele s Helenou Langšádlovou.

„Představte si malíře pokojů, kterému majitel bytu nezaplatil deset tisíc za práci, či spotřebitele, který reklamoval boty a nedostal peníze zpět. I když jsou v právu, budou muset nově své pohledávky vymáhat na své náklady, a pokud se bude dlužník bránit a odvolávat, zaplatí věřitel svému advokátovi nakonec výrazně víc, než kolik vysoudí,“ uvedl prezident České asociace věřitelů Pavel Staněk. Navrhovaná změna zákona usiluje o zrušení odměny za právní zastupování v řízení, ve kterém bylo rozhodnuto o peněžitém plnění nepřevyšujícím částku 10 tisíc korun. Její předkladatelé tím chtějí zabránit obchodu s drobnými dluhy a z něj plynoucímu nadměrnému zadlužování občanů. To už ale soudy výrazně utlumily, když vymahačům odměny zkrouhly.

Věřitelé vystupují i proti spádovosti exekutorů (pozn. zásadě teritoriality).

Kromě toho se zvedá v zákulisí vlna odporu velkých věřitelů, jako jsou finanční instituce, proti zavedení povinné územní spádovosti exekutorů. Věřitel by si mohl vybrat exekutora jen podle místa bydliště nebo sídla dlužníka. Má se tím zamezit enormním cestovním vydáním, která dlužníkům exekutoři účtují. Jenže některé exekutorské úřady prakticky vůbec neprovádějí exekuce majetku, zajišťují reálně jen zablokování bankovních účtů dlužníka a jeho nemovitostí v katastru, tedy jedná se vlastně o exekuce od stolu. Postihují jen ty dlužníky, kteří mají nějaký přiznaný příjem a na sebe oficiálně vedenou nemovitost. Fakticky se nedotýkají těch, již svůj majetek případně účelově skrývají. Jsou známé případy, kdy věřitel, a to i z řad spotřebitelů, nemohl přes jednoho exekutora vymoci soudně uznaný nárok například od stavební firmy, a jiný exekutorský úřad toho dosáhl. Pokud by si ale nemohl vybrat exekutora z celé republiky, ale jen podle spádovosti, tuto možnost by neměl. V zákulisí se mluví o tom, že tzv. teritorialitu u řady politiků prosazují méně úspěšní exekutoři, aby si zajistili přísun zakázek, s tím, že se návrh navenek prezentuje jako ochrana dlužníků. Jenže rovněž i v tom případě soudy cestovní výdaje exekutorům už výrazně vymezily a zpřísnily podmínky tzv. mobiliárních exekucí.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»