Provozuje:
Juris Real Estate

Altner neměl zásadní podíl na získání Lidového domu, vypověděl u soudu Blanický.

Zdeněk Altner neměl podle Pavla Blanického rozhodující podíl na získání Lidového domu pro ČSSD.

Altner neměl zásadní podíl na získání Lidového domu, vypověděl u soudu Blanický.

autor. JURIS REAL, ČTK

Zdeněk Altner neměl podle Pavla Blanického rozhodující podíl na získání Lidového domu pro ČSSD.

Blanický, který politickou stranu v 90. letech zastupoval před Altnerem, to řekl u Obvodního soudu pro Prahu 1, který se zabývá sporem mezi dědici zemřelého právníka a sociálními demokraty.

Altnerovi potomci s jeho tvrzením nesouhlasí. Podle původního verdiktu soudu, který zrušil Nejvyšší soud, měla ČSSD dědicům vyplatit přes 300 milionů korun za právní služby, které jí Altner poskytl ve sporu o její sídlo, Lidový dům. ČSSD nárok odmítá.

U soudu dnes Blanický vypovídal jako jediný svědek, zbylí se omluvili. Hlavní líčení bude pokračovat v říjnu.

Smlouvu o zastupování ČSSD uzavřel s Altnerem v roce 1997 tehdejší šéf strany, současný prezident Miloš Zeman. Sociální demokracie následně ve sporu o Lidový dům uspěla. Blanický stranu zastupoval od roku 1994 do začátku roku 1997.

Obvodní soud Altnerovi v minulosti přiznal za jeho služby 18,5 milionu korun a také smluvní pokutu 318 milionů, rozsudek však Nejvyšší soud zrušil.

V rozhodnutí uvedl, že smluvní ujednání o odměně pro Altnera za právní služby nebylo dostatečně určité.

Není podle něj také jasné, co konkrétně advokát pro stranu vykonal. Altner již zemřel, odměny se nyní domáhají jeho potomci Patrik a Veronika.

"Kdyby doktor Altner postupoval důsledně a doložil všechny skutečnosti, které jsou potřeba pro zápis společnosti do obchodního rejstříku, nebo jejích nových orgánů, tak to (spor o Lidový dům) nemuselo dojít až k Ústavnímu soudu," řekl dnes u obvodního soudu Blanický.

Podle něj je mýtus to, že by Altner měl hlavní zásluhu na získání Lidového domu pro ČSSD, vše rozhodující se podle jeho slov projednávalo ve sporu, který Altnerovu zastupování předcházel. V tom bylo podle Blanického potřeba odvrátit "útok" ministerstva financí, které namítalo, že byl Lidový dům znárodněn.

To podle Blanického nebyla pravda. Altner měl pak podle Blanického na starosti rejstříkové řízení, které je podle jeho názoru spíše administrativní záležitostí.

Altnerova dcera Veronika v reakci uvedla, že Blanického tvrzení neodpovídají realitě, což u soudu plánuje doložit i listinnými důkazy. Blanický podle ní úmyslně po dohodě s ČSSD bagatelizuje zásluhy jejího otce.

"Myslím, že se prokazuje čím dál tím víc, že tvrzení sociální demokracie, že náš otec neposkytl v této věci žádné právní služby ani že si nezaslouží odměnu v této věci, není pravdivé," řekla také novinářům.

Soudkyně Dagmar Stamidisová má v plánu v říjnu vyslechnout další svědky. Dnes chtěla mimo jiné vyslechnout notáře Václava Halbicha, jenž loni za práci, kterou odvedl pro ČSSD ve sporu o Lidový dům, vysoudil 16,8 milionu korun.

Halbich ale soudu zaslal dopis, podle kterého se jednání ze zdravotních důvodů zúčastnit nemůže. Soudkyně tak musí zvážit, v jaké podobě se jeho výpověď uskuteční.

Altnerovi potomci avizovali, že zvažují také navržení výslechu bývalého předsedy ČSSD Jiřího Paroubka nebo bývalého místopředsedy strany Zdeňka Škromacha.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»