Provozuje:
Juris Real Estate

Aplikace Doložkomat zjistí, jestli není exekuční řízení vedeno protiprávně.

Povinní, kteří mají pochybnosti o své exekuci, mohou využít novou webovou aplikaci Doložkomat. Po zadání požadovaných údajů mohou zjistit, jestli není vymáhání pohledávky vedeno contra legem (protiprávně) a jestli by ho nemohli zastavit.

Aplikace Doložkomat zjistí, jestli není exekuční řízení vedeno protiprávně.

autor. JURIS REAL (s využitím ČTK)

Povinní, kteří mají pochybnosti o své exekuci, mohou využít novou webovou aplikaci Doložkomat. Po zadání požadovaných údajů mohou zjistit, jestli není vymáhání pohledávky vedeno contra legem (protiprávně) a jestli by ho nemohli zastavit.

Jmenovanou aplikaci vytvořila společnost Člověk v tísni. "Doložkomat dokáže velmi jednoduše rozpoznat, zda-li je exekuce vedena protiprávně na základě netransparentní rozhodčí smlouvy. Pokud tomu tak je, vygeneruje Doložkomat návrh na zastavení exekuce," sdělil Kovalčík.

Podle mapy exekucí v roce 2017 nějakou exekuci mělo 9,7 procenta obyvatel Česka, tedy 863.000 lidí. Proti roku 2016 jich přes 29.000 přibylo. Tři a víc exekucí mělo předloni 493.000 osob. Víc než deset exekucí naráz mělo pak 151.000 lidí. V Ústeckém kraji byla v exekuci skoro pětina obyvatel, v Karlovarském přes 17 procent. V bývalých okresech Chomutov, Sokolov, Most a Ústí nad Labem to byla víc než pětina. "Dle našich kvalifikovaných odhadů by Doložkomat mohl zastavit desítky tisíc, možná i stovku tisíc exekucí. Přitom je s podivem, v kolika případech jde o renomované poskytovatele půjček, které by podobné praktiky rozhodně neměly mít zapotřebí," konstatoval odborník na dluhovou problematiku Daniel Hůle, který je jedním z autorů aplikace.

Doložkomat se dá použít pro exekuce rozhodčích nálezů z nesplacených spotřebitelských úvěrů a půjček, ale jen u některých věřitelů. "Některé exekuce jsou vedeny na základě smluv, které obsahují neplatné rozhodčí doložky, což ve svých výrocích potvrdily Nejvyšší i Ústavní soud. Přesto některé společnosti poskytující úvěry tyto nezákonné exekuce dál vymáhají," uvedl Kovalčík. Ústavní soud dal např. v červenci 2017 za pravdu muži, proti němuž úvěrová společnost SMART Capital vedla protiprávní exekuci na základě neplatného rozhodčího nálezu. Případ se týkal rozhodčích doložek, kdy si věřitelé sami určovali arbitra. Tuto praxi ukončil přitom Nejvyšší soud v květnu 2011, když prohlásil rozhodčí doložky v úvěrových smlouvách za neplatné.

Zájemci by měli do Doložkomatu zadat jméno věřitele v úvěrové smlouvě, rok jejího podepsání, datum vyhotovení rozhodčího nálezu a případně i jméno rozhodce. Aplikace údaje vyhodnotí. Pokud je možné exekuci napadnout, rovnou se vygeneruje návrh na zastavení vymáhání. Ten si mohou lidé vytisknout a mohou ho zaslat příslušnému exekutorskému úřadu. Pokud by byl případ složitější a potřeboval by hlubší posouzení, aplikace odkáže na dluhové poradny na webu. Výsledek může být ale také nejasný kvůli tomu, že autoři neměli příslušné obchodní podmínky k dispozici a nemohli je do databáze vložit. Žádají proto uživatele, aby jim je zaslali. Údaje se pak do aplikace doplní. Autoři upozorňují na to, že ani po případném zastavení exekuce dluhy nezanikají a vypůjčené peníze budou muset dlužníci vracet. Dlužná částka by se ale měla snížit o poplatky, které byly s vyhlášením protiprávní exekuce spojeny.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»