Provozuje:
Juris Real Estate

ArcelorMittal příští rok oznámí stavbu nové ocelárny v Ostravě.

Půjde o investici v řádu miliard.

ArcelorMittal příští rok oznámí stavbu nové ocelárny v Ostravě.

autor. JURIS REAL

Půjde o investici v řádu miliard.

Modernizaci výroby v hodnotě vyšších jednotek miliard korun v pondělí odtajnil Aditya Mittal v Paříži, kde skupina představovala novou strategii udržitelnosti. Má se jednat o technologii, která bude schopna vyrábět ocel jak ze železa, tak také ze šrotu. Velkou investici do výroby v Česku oznámil ArcelorMittal naposledy v roce 2013. Tehdy šlo o modernizaci zařízení pro plynulé lití. Od roku 2003 do roku 2013 ArcelorMittal v Ostravě investoval celkem čtyři miliardy korun.

"Chceme v Ostravě postavit novou ocelárnu, která bude využívat moderních technologií. Očekáváme, že investici oznámíme příští rok," odtajnil Mittal modernizaci výroby v hodnotě vyšších jednotek miliard korun v pondělí v Paříži, kde skupina představovala novou strategii udržitelnosti. Oznámení přichází čtvrt roku poté, co jeho otec – předseda představenstva skupiny Lakšmi Mittal – jednal s českými politickými představiteli o modernizaci ostravské ocelárny. V rámci své návštěvy se sešel s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD) a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

Tehdy se o konkrétních obrysech investičních záměrů rodiny britských ocelářů indického původu pouze spekulovalo.

"Nebylo by vhodné teď prozrazovat, o jakou technologii se jedná. Diskuze s vládou však probíhají dobře," podotkl Mittal mladší. Podle informací HN se má jednat o technologii, která bude schopna vyrábět ocel jak ze železa, tak ze šrotu – tedy o kombinaci tandemové a elektrické obloukové pece. To skupině umožní šetřit náklady v době, kdy je primární surovina pro výrobu oceli (železná ruda) příliš drahá, nebo když jde naopak nahoru cena šrotu. Tím se skupina obrní před cenovými výkyvy komodit na trhu. ArcelorMittal, jehož ostravská pobočka loni vykázala čistý zisk necelé dvě miliardy korun, chtěl stavět novou ocelárnu již v roce 2010. Kvůli finanční krizi, která silně dopadla na ocelářský průmysl ve světě, však z investice sešlo. Velkou investici do výroby v ČR oznámil ArcelorMittal naposledy v roce 2013. Tehdy skupina vložila miliardu korun do modernizace zařízení pro plynulé lití. "Plánujeme produkt dodávat v rámci nového společného podniku ArcelorMittal Jubail Tubular Products v Saúdské Arábii. Ostravská pobočka není přímo ve společném podniku, naše skupina však ano," uvedl tehdy v rozhovoru pro HN generální ředitel ArcelorMittal Ostrava Tapas Rajderkar.

Kromě toho skupina v tuzemsku investovala hlavně do snížení emisí ve svých továrnách. Od roku 2003 do roku 2013 ArcelorMittal v Ostravě investoval celkem čtyři miliardy korun.

Moderní ocelárna v Ostravě jde ruku v ruce s novou strategií udržitelnosti, kterou skupina na konferenci představila.

"Čím dál tím více oceli je vyrobeno recyklací šrotu. Ocel je velmi jednoduché recyklovat díky magnetickým vlastnostem tohoto materiálu. Navíc se jedná o čistší způsob výroby," řekl vedoucí sekce nově vznikajících technologií skupiny Carl De Mare. Již dnes se v EU většina oceli vyrábí recyklací. Podle odhadů skupiny se bude veškerá ocel ve světě recyklovat do 50 let. "Dnes produkujeme primární ocel z železné rudy. Po čtyřiceti letech se však tato ocel vrátí do oběhu v podobě šrotu. Ten se využije," dodal Carl De Mare. V rámci své nové strategie ArcelorMittal, který ročně na vývoj a výzkum vyčlení necelých 260 milionů dolarů, zmínil některé z 80 produktů, jež skupina v rámci udržitelnosti vyvíjí. Příští rok například pro automobilový trh představí ocel, která zlehčí vozy o 15 kilogramů.

Mezi velké projekty patří i spolupráce se společností LanzaTech, s níž u své ocelárny v belgickém Gentu staví závod za 100 milionů eur, jenž bude od poloviny roku 2017 přeměňovat emise skleníkových plynů na etanol. Plánovaná kapacita je 47 tisíc tun etanolu za rok. Jedná se o první komerční zpracování odpadu při výrobě oceli svého druhu.

Mittal v Paříži ubezpečil, že nehledě na spekulace o prodeji aktivit ArcelorMittal v Evropě, se skupina z kontinentu stahovat nehodlá. To podle něho dokazují současné investice do moderních technologií i velké investiční náklady do oceláren během krize: Mittal od roku 2010 v Evropě investoval přes pět miliard eur.

Jako jeden z hlavních problémů považuje finanční ředitel skupiny Čínu a její nadbytek oceli, jenž se v důsledku poklesu ekonomického růstu země vyváží do Evropy. Tam má ArcelorMittal tři čtvrtě veškerých svých byznysových aktivit. "Čína jen za poslední dva roky zvýšila export své oceli o více než sto procent. To vytváří neuvěřitelný tlak na náš byznys," dodal Aditya Mittal.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»