Provozuje:
Juris Real Estate

Archeologové našli u Vysokého Mýta keltský vodovod.

Ten je přitom nejstarší ve střední Evropě!

Archeologové našli u Vysokého Mýta keltský vodovod.

autor. JURIS REAL

Ten je přitom nejstarší ve střední Evropě!

Archeologové z Olomouce hlásí revoluční objev. U Vysokého Mýta odkryli nejen keltské studny pocházející ze druhého století před naším letopočtem, ale především vodovod, který podle nich může být nejstarším ve střední Evropě.

"Obdobné objekty tohoto typu u nás zatím neznáme, jedná se o velmi ojedinělý objev," shodují se archeologové Jakub Novotný a Radko Sedláček.

Na počátku se přitom mělo jednat o rutinní výzkum před stavbou dálnice D35, pracovníci Archeologického centra Olomouc ale objevili něco, co minimálně v tuzemských podmínkách nemá obdoby.

Nedaleko Vysokého Mýta totiž narazili na pozůstatky dvou studní a vodovodu, který před více než dvěma tisíci let zásoboval pitnou vodu nedaleké keltské vesnice. "Asi metr a půl nade dnem vchází do studny hluboký žlab, který potom pokračuje do míst, kde jsme objevili pozůstatky obydlí," přibližuje nález Radko Sedláček.

Vědci zdůrazňují, že objev je významný především svým stářím. "Situaci můžeme vyhodnotit tak, že se jedná o pozůstatky nejstaršího dochovaného vodovodu ve střední Evropě," říká Novotný. Podle odhadů by objekty měly pocházet z laténského období, přibližně z roku 150 před naším letopočtem. V České republice a sousedních státech jde o raritu, podobné nálezy jsou známé spíše ze západní Evropy. Nejstarší vykopávky podobného druhu u nás dosud pocházely až ze středověku. "Vzhledem k tomu, že podobné objekty tohoto typu ve střední Evropě zatím neznáme, tak se skutečně jedná o velmi ojedinělý objev," dodává Novotný. Při určování stáří studen archeologům výrazně pomohly keramické a jiné předměty, které našli v blízkosti pozůstatků kamenných obydlí. "Máme to štěstí, že se v jedné z kulových jamek našel zlomek skleněného náramku," říká Novotný s tím, že právě ozdoby ze skla jsou pro datování mimořádně vhodné.

Archeologové na objekty narazili letos na jaře v rámci zkoumání terénu před stavbou plánované dálnice D35. V dalších měsících se věnovali jejich odkrývání. "Studna má tři metry do hloubky, není jednoduché ji prozkoumat a vykopat," doplňuje Sedláček. Akce byla podle něj náročná i z hlediska bezpečnosti práce a logistiky.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Zákonodárci by se měli zabývat úpravou podmínek oddlužení.

Oddlužení je jednou z možností řešení úpadku. Koaliční vláda navrhla v souladu se svým programem zkrácení procesu z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky. Více»

Škodovka začala v Mladé Boleslavi s výrobu modernizovaného modelu Octavia.

Automobilka Škoda Auto začala v hlavním mladoboleslavském závodě s produkcí modernizovaného modelu Octavia. Model je vybavený umělou inteligencí, má novou generaci Matrix-LED světel a řidičům nabízí pokročilé asistenční systémy. Více»

Bydlení Domeq získalo jako první rez. budova v ČR certifikaci WELL Platinum.

Nejvyšší úrovní prestižní certifikace WELL zaměřené na zdravé bydlení se může pochlubit brněnský rezidenční projekt Domeq od developera CTP. Více»

Topná sezona je nejteplejší za více než 60 let.

Spotřeba tepla byla o 15 % nižší. Více»

Při nových vykopávkách v Pompejích byly objeveny udivující umělecké fresky.

Archeologové našli ve starověkých Pompejích impozantní banketní sál s černými stěnami a mytologickými motivy z trojské války. Více»

Všechny články a aktuality »»