Provozuje:
Juris Real Estate

Až stovky projektů financovaných z EU čeká prověření EIA.

Stovky projektů spolufinancovaných z evropských fondů, mezi nimi mj. i desítky dopravních staveb, čeká zpětné ověření stanovisek o posuzování vlivů záměru na životní prostředí (tzv. EIA).

Až stovky projektů financovaných z EU čeká prověření EIA.

autor. JURIS REAL

Stovky projektů spolufinancovaných z evropských fondů, mezi nimi mj. i desítky dopravních staveb, čeká zpětné ověření stanovisek o posuzování vlivů záměru na životní prostředí (tzv. EIA).

Vyplývá to z novely zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo životního prostředí.

Vládu o stavu ověřování stanovisek EIA podle nové legislativy informoval ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Evropská komise si vymínila i prověření velké většiny už dokončených dopravních staveb spolufinancovaných z Operačního programu Doprava 2007-2013.

Podle ministerstva dopravy jde de facto o všechny významné stavby za desítky miliard korun v pokročilém stupni přípravy, u nichž má výstavba začít převážně v následujících dvou letech.

Jde mimo jiné o dálnice D11, D1 kolem Přerova, D11 u Hradce Králové, R35 Opatovice - Časy, D3 obchvat Českých Budějovic a další.

Resort dopravy nyní hledá s MŽP cestu, jak i tato dříve vydaná stanoviska ověřit a verifikovat, řekl ČTK mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar.

Podle Brabce bývalé vlády novelizaci zákona EIA odsouvali tak dlouho, že ČR se nyní musí potýkat s těmito komplikacemi v podobě zpětného prověřování všech projektů s neukončenými povolovacími řízeními.

"Kdyby novela byla dávno přijata v podobě, která by evropskému právu odpovídala, pro všechny projekty by takové ověření bylo už standardním krokem v průběhu povolovacího procesu, a na dnešní obavy ze zdržení projektů či jejich financování by tak vůbec nemuselo dojít," tvrdí Brabec.

Novela zákona o posuzování vlivů na životní prostředí vstoupila v účinnost od 1. dubna letošního roku.

U projektů s vydaným stanoviskem EIA, ale bez dosud vydaného územního rozhodnutí nebo stavebního povolení, je nutné toto stanovisko znovu ověřit.

Podle MŽP spočívá tento krok především v prověření, zda EIA odpovídá požadavkům evropského práva a zda se projekt od doby vydání původního stanoviska významně nezměnil, resp. zda se významně nezměnilo i území do kterého má být projekt umístěn.

K projektům, které mají vydané stanovisko EIA podle zákona z roku 1992, se v nejbližší době sejdou zástupci MŽP, ministerstva dopravy a ministerstva pro místní rozvoj s Evropskou komisí.

Jde o desítky především dopravních staveb, kterým bylo stanovisko EIA vydáno před více než deseti lety a které se i po tolika letech nacházejí stále v územním nebo stavebním řízení.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»