Provozuje:
Juris Real Estate

Bazény a bazénová centra bez pomoci státu zaniknou.

Odvětví bazénů a bazénových center vládní restrikce omezí na nejdelší dobu. Letos jsou už uzavřena 118 dní, podle pětistupňového protiepidemického systému (PES) se s obnovením jejich provozu nedá ještě dlouho počítat. Bez pomoci státu sektor zanikne.

Bazény a bazénová centra bez pomoci státu zaniknou.

autor. JURIS REAL, ČTK

Odvětví bazénů a bazénových center vládní restrikce omezí na nejdelší dobu. Letos jsou už uzavřena 118 dní, podle pětistupňového protiepidemického systému (PES) se s obnovením jejich provozu nedá ještě dlouho počítat. Bez pomoci státu sektor zanikne.

Podnikatelské svazy navrhly ministerstvu průmyslu a obchodu vznik dotačního programu COVID bazény. V tiskové zprávě to uvedla Česká unie cestovního ruchu (ČUCR). PES dovoluje bazénům ve druhém a třetím stupni rizika fungovat s přítomností deseti až 50 lidí. V případě větších bazénových celků pro stovky až tisíce návštěvníků nedává za těchto podmínek otevření podle ČUCR ekonomický smysl.

Bazény se podle unie přitom nepotýkají jen s výpadkem tržeb, mnoho technologií musejí i v době uzavření udržovat v provozu za vysoké finanční náklady. Nedá se opomenout ani plýtvání vodou - podle odhadů ČUCR musely české bazény kvůli koronaviru a vládním restrikcím vypustit minimálně 400.000 kubických metrů vody.

K prohloubení ztrát přispělo i oznámení o uzavření ze strany vlády na jaře i na podzim pouhý den předem, upozornil prezident ČUCR Viliam Sivek.

Státní podpora je podle ČUCR pro bazény minimální. Provozovatelé mohli využít program na podporu zaměstnanosti Antivirus nebo požádat o příspěvek na komerční nájem.

ČUCR se Svazem léčebných lázní a Asociací bazénů a saun ČR navrhují vznik programu COVID bazény. Kompenzace by mohla být počítána např. z loňských tržeb. Pomoc by se měla dostat pouze soukromým bazénům a bazénovým centrům, nikoliv veřejným. Těch je podle Státního zdravotního ústavu asi 957. Z daného odvětví bylo podle ČUCR vládními opatření proti šíření nákazy zasaženo na 1 150 provozovatelů s více než 17.000 zaměstnanci s ročním obratem přesahujícím osm miliard korun.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová s Národní sportovní agenturou připravuje úpravu tabulky PES, ve které upraví fungování sportovišť. Zohlednit by se měly mj. rozdíly mezi profesionálním a rekreačním sportem. Uvedl to server iDnes.cz.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»