Provozuje:
Juris Real Estate

Benešová hodlá pro zúžení justiční soustavy připravit podklady.

Nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) chce pro možné zúžení justiční soustavy z nynějších čtyř na tři stupně připravit podklady, rozhodovat o něm ale nebude.

Benešová hodlá pro zúžení justiční soustavy připravit podklady.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) chce pro možné zúžení justiční soustavy z nynějších čtyř na tři stupně připravit podklady, rozhodovat o něm ale nebude.

Benešová při sněmovních interpelacích řekla, že verdikt by byl až na novém ministrovi v dalším volebním období. "V tomto volebním období samozřejmě nic takového nebude na pořadu dne," zdůraznila ministryně v odpovědi na dotazy předsedy pirátské frakce Jakuba Michálka. Reforma by podle ní trvala minimálně dvě volební období a je pro ni potřeba připravovat zevrubné rozbory a podklady. "Není to o zrušení vrchních státních zastupitelství, jak je mi zase podsouváno, nýbrž o zrušení jak vrchních soudů, tak vrchních státních zastupitelství," poznamenala Benešová. Michálek uvedl, že nejde o jedinou variantu. Nastínil možnost, že nalézacími soudy by byly soudy krajské, přičemž současné okresní soudy by byly jejich pobočkami. Odvolacími by pak byly vrchní soudy a dovolacím soudem Nejvyšší soud. Benešová na to Michálkovi řekla, že toto rozhodovat nebude. "Chci připravit pouze podklady, aby nový ministr měl podrobně zmapováno, jak to v kontextu doby tady před soudy chodí. A co je potřeba udělat, musí rozhodnout on sám," dodala.

Úvahy ministryně o zeštíhlení justiční soustavy, o níž se v minulosti diskutovalo několikrát, vyvolala pozornost již dříve. Ve velkých městech se kvůli obavám z ohrožení justice v České republice scházely tisíce lidí s požadavkem na Benešové demisi a jmenování nezávislého ministra. Pořadatelé akcí ze spolku Milion chvilek rovněž žádali záruky, že nenastanou změny na vrchním a Nejvyšším státním zastupitelství do doby, než se premiér Andrej Babiš (ANO) očistí v případu Čapí hnízdo.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Všechny články a aktuality »»