Provozuje:
Juris Real Estate

Bez Ukrajinců nelze podle stavebních firem stavět.

Stavební firmy v České republice se bez ukrajinských pracovníků neobejdou, a to celoročně. Toto zjištění vyplývá z vyjádření firem, které ČTK oslovila.

Bez Ukrajinců nelze podle stavebních firem stavět.

autor. JURIS REAL, ČTK

Stavební firmy v České republice se bez ukrajinských pracovníků neobejdou, a to celoročně. Toto zjištění vyplývá z vyjádření firem, které ČTK oslovila.

Proces náboru Ukrajinců trvá kolem půl roku, což je v poměru na délku stavebních projektů příliš dlouho. Ukrajina v současné době čelí agresi ze strany Ruské federace.

Ukrajinští zaměstnanci jsou ve stavebnictví žádaní, protože se dobře sžívají s místním prostředím a kulturou, uvedla mluvčí společnosti Strabag Edita Novotná.

"Obsazují přitom nejen dělnické a řemeslně odborné profese, ale také místa technicko-hospodářských pracovníků, kde je vyžadováno odborné středoškolské nebo vysokoškolské vzdělání," řekla ČTK.

Většina pracovníků z Ukrajiny pracuje v České republice na dlouhodobá víza v režimu zaměstnaneckých karet.

Ukrajinští zaměstnanci nejsou potřeba jen ve stavebnictví, nýbrž také v administrativě, dodal mluvčí Skupiny Metrostav Vojtěch Kostiha.

"Ve skupině Metrostav tedy zaměstnáváme pouze tzv. necizince, což jsou všichni občané EU. Máme tak Čechy, Slováky, Němce, Maďary, Poláky a nově třeba Finy," sdělil Kostiha.

Generální dodavatelé staveb zpravidla využívají služeb subdodavatelů. Až ti mají kapacitu zabývat se složitým náborem ukrajinských zaměstnanců na specifickou činnost, případně tyto pracovníky najímají přes pracovní agentury.

Výrobně-obchodní ředitel pozemního stavitelství Skanska Vladimír Bešta prohlásil, že v některých profesích u jejich subdodavatelů tvoří Ukrajinci až 80 procent všech zaměstnanců.

Potřeba ukrajinských pracovníků v českém stavebnictví je podle zástupců firem celoroční.

"U dopravních staveb, které jsou více závislé na klimatických podmínkách, je největší potřeba od března do prosince, u pozemního stavitelství sezonnost prakticky nehraje roli," doplnila Novotná.

"Pokud bychom hovořili o určité formě "sezónnosti", pak by se jednalo o spojení s významnými svátky, typicky prosinec a Vánoce. V tomto období může docházet a dochází k určitému utlumení stavební výroby," upřesnil prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza.

Na Ukrajině se sv. Mikuláš nosící dětem dárky slaví 19. prosince. Vánoční oslavy oficiálně končí až na Zjevení Páně 19. ledna. To platí pro ukrajinské řeckokatolíky i pro pravoslavné.

Kostiha za celoroční potřebou pracovních sil spatřuje i změnu klimatu.

"Skutečná zima v České republice nebyla už řadu let," uvedl. Počasí ale podle něj není faktorem, který by měl negativní vliv na harmonogram stavebních prací. Pokud něco projekty zdržuje, je to podle Kostihy nedostatek stavebního materiálu, inflace nabourávající rozpočty staveb a nedostatek kvalitního personálu.

Ukrajinců žijících nebo pracujících v ČR v poslední době přibývá. V lednu 2022 jich české úřady práce evidovaly celkem 198.470, což je meziročně o čtvrtinu více. Oproti předcovidovému lednu 2020 vzrostl podle úřadu jejich počet o 38 procent.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»