Provozuje:
Juris Real Estate

Boom obřích nákupních center skončil.

V České republice se letos otevře 33 menších nákupních parků.

Boom obřích nákupních center skončil.

autor. JURIS REAL

V České republice se letos otevře 33 menších nákupních parků.

Je Česká republika zase rájem konzumu? Třiatřicet nových nákupních parků má jen během letošního roku přibýt na mapě Čech, Moravy a Slezska. Proti předchozím letům je ale patrná jasná změna: rozmach už nečeká obří shopping mally, jejichž prodejní plocha přesahuje pět tisíc metrů čtverečních, ale menší nákupní parky s plochou kolem dvou tisíc metrů čtverečních. Jejich cílem už nebudou velká města. Menší budou také celé prodejní zóny i jednotlivé obchody. Vše souvisí s tím, jak se postupně změnily návyky tuzemských zákazníků. Odmítají za většími nákupy dojíždět příliš daleko, což nahrává prodejnám, které vyrůstají blízko bydliště, a naopak komplikuje situaci dosud se rozšiřujícím obřím hypermarketům. "Zájem je hlavně o menší města s dobrou spádovou oblastí. Je tam menší konkurence, což je pro obchodníky zajímavější," vysvětluje záměry stavitelů partner Cushman & Wakefield (C&W) Jiří Kristek. V plánu jsou tak obchodní parky například v městech jako Brandýs nad Labem, Kolín nebo Mělník.

"Nové velké retailové projekty sice budou vznikat i v budoucnu, ale jen v omezeném rozsahu," potvrzuje Tomáš Drtina z GfK, který zpracoval průzkum maloobchodu pro Asociaci pro rozvoj trhu nemovitostí. Řada obřích nákupních center kvůli vysoké konkurenci nezvládá plnit svoji roli. Nabídka výrazně převyšuje koupěschopnou poptávku, zhruba u pětiny z nich jsou jasně vidět problémy s návštěvností i obsazeností. Pro mnohé je jediným řešením zásadní změna buď layoutu, zacílení, nájemního mixu, celkového funkčního využití či přímo změna vlastníka. "Hlavním sortimentem v obchodních centrech bude i nadále móda, dále posílí zastoupení služeb a gastronomie," upřesňuje Drtina. V mnoha případech ale musejí problémová centra, v Praze dříve například Galerie Butovice, hledat nové způsoby, jak zákazníky přilákat - mění se spíše na zábavní či odpočinkové prostory.

Čechům 350 center nestačí.

Už podle dřívějších porovnání poradenské firmy Jones Lang LaSalle má přitom Česko ze zemí střední a jihovýchodní Evropy nejvíce maloobchodních ploch v nákupních centrech na jeden tisíc obyvatel, a to více než 230 metrů čtverečních. Čechům to ale evidentně nestačí. Krize pro ně skončila stejně jako nutné období šetření, znovu se začíná utrácet. Potvrzují to i zjištění statistiků, podle nichž poslala loni průměrná čtyřčlenná domácnost měsíčně do kas obchodníků více než rok předchozí - přes 24,5 tisíce korun. Developeři by byli hloupí, kdyby to nevyužili. "Náš zákazník, náš pán", poptávce se logicky musí vyjít vstříc. A tak jen loni přibylo v tuzemsku podle realitní poradenské společnosti Cushman & Wakefield 12 nákupních parků, letos je v plánu zmíněných třiatřicet. I když lze podle C&W reálně stihnout jen zhruba třetinu, zbytek bude nejspíše dokončen v roce 2016. Ale i pro příští rok už je v plánu dalších 27 nových "chrámů konzumu". V současnosti přitom v ČR podle dat Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí funguje přibližně 350 nákupních center nejrůznějších typů a velikostí. Jen v metropoli dosud existuje sedm velkých nákupních parků, další tři již fungující plánují ještě rozšíření. Do výstavby v metropoli by měla jít šestice nových - Čakovice, Podbaba, dvakrát Štěrboholy, Horní Měcholupy a Barrandov. A další prodejní plochu - až 2,5 mi­lionu metrů čtverečních - nabízí 115 obchodních center po celé republice.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»