Provozuje:
Juris Real Estate

Boom stavební výroby nepolevuje.

Výroba stavebnictví vykázala i v květnu úctyhodný vzestup. Meziročně se reálně zvýšila téměř o 12 %, po zohlednění vlivu nižšího počtu pracovních dní dokonce o 13,4 %.

Boom stavební výroby nepolevuje.

autor. JURIS REAL

Výroba stavebnictví vykázala i v květnu úctyhodný vzestup. Meziročně se reálně zvýšila téměř o 12 %, po zohlednění vlivu nižšího počtu pracovních dní dokonce o 13,4 %.

Zvlášť úctyhodný růst je vidět v případě inženýrského stavitelství (+23,4 %), které táhne nahoru výstavba infrastruktury a zejména pak její rekonstrukce. ČR se totiž v posledním roce stala zemí rekonstrukcí dopravní infrastruktury „všeho druhu“, ať už za domácí nebo evropské peníze. Za inženýrským stavitelstvím v růstu poněkud zaostává stavitelství pozemní. Jeho vzestup byl sice o řád nižší, ale i tak velmi solidní (+6,4 %). Co už není až tak povzbudivé, jsou stavební povolení a bytová výstavba. Výstavba nových bytů je ovšem rozkolísaná startem větších bytových projektů v jednotlivých měsících. Proto květnové číslo nepovažujeme za příliš významné. Jednak nové projekty startovaly ve velkém už před měsícem, jednak loňský srovnávací základ byl rovněž velmi silný.

Stavebnictví zažívá boom, díky kterému dokázalo umazat významnou část svého předchozího propadu. Otázkou je, zda si toto tempo udrží i ve druhém pololetí a zvláště pak v příštím roce.

Proto s napětím očekáváme statistiky zakázek, které budou k dispozici zhruba za měsíc. Ty předchozí totiž rozhodně až tak nenadchly. Přesto vzhledem k rozpracovanosti stávajících zakázek se dá předpokládat růst tohoto odvětví v letošním roce. A o roce příštím rozhodne především schopnost veřejného sektoru dodat nové projekty zejména v oblasti infrastruktury.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»