Provozuje:
Juris Real Estate

Brněnský Lískovec ukazuje, jak se má šetřit na energiích.

Paneláky na brněnském sídlišti šetří na energiích až 80 procent nákladů. Zateplovací projekt za více než čtvrt miliardy začal dávno před Zelenou úsporám. První škola opravená v roce 2009 šetří milion ročně.

Brněnský Lískovec ukazuje, jak se má šetřit na energiích.

autor. JURIS REAL

Paneláky na brněnském sídlišti šetří na energiích až 80 procent nákladů. Zateplovací projekt za více než čtvrt miliardy začal dávno před Zelenou úsporám. První škola opravená v roce 2009 šetří milion ročně.

Starostka jezdí o "svém" sídlišti přednášet i do ciziny.

Obyvatelům sídliště v Novém Lískovci se nedávno naskytl neobvyklý pohled – nad paneláky se vznášela vzducholoď s termovizí a měřila, kolik jim z bytů uniká tepla.

Poslalo ji brněnské Vysoké učení technické, neboť sídliště představuje v České republice světový unikát, na kterém chce univerzitní pracoviště ukázat, jak se dá šetřit na energiích ve velkém.

Všech 850 zdejších městských bytů je zatepleno podle přísných standardů.

Opravovat se přitom začalo už před třinácti lety a budovy pořád vyhovují stávajícím unijním podmínkám.

„Rozsah oprav byl v té době nevídaný,“ vzpomíná Jana Drápalová (zelení), starostka brněnské městské části, která radnici vede třetí volební období.

Na konci prázdnin budou přestavěny i poslední dvě školky a pak už bude z budov v majetku městské části chybět jen radnice.

S tou v případě úspěchu v říjnových volbách Drápalová počítá příští rok.

Lískovecký stavební projekt za více než čtvrt miliardy svým rozsahem a ambicí předběhl dobu, s moderním zateplováním tu začali dávno před boomem, s nímž přišla Zelená úsporám.

Drápalová se svým týmem si na počátku tisíciletí jezdila pro know-how hlavně do nedaleké Vídně.

Díky tomu se rozhodla změnit čtvrť, kde dnes sídlí např. i technologický univerzitní kampus.

Od počátku se u všech zrekonstruovaných budov v Lískovci měří úspora energie, u panelových domů z pozdější etapy dosahuje až na osmdesát procent.

A řečeno jazykem peněz: první škola opravená v roce 2009 šetří milion ročně, u jednotlivých paneláků to dělá zhruba deset tisíc korun na nájemce ročně.

Výsledky lískoveckého sídliště teď nejsou zajímavé jenom pro brněnské vědce. Zateplování a výstavba levného bydlení jsou přitom také mezi vlajkovými tématy kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»