Provozuje:
Juris Real Estate

Brutalistní budova Transgasu v Praze je dočasně chráněna.

Ministr kultury zahájil přezkumné řízení, po jehož dobu se na Transgas musí hledět jako na památku.

Brutalistní budova Transgasu v Praze je dočasně chráněna.

autor. JURIS REAL

Ministr kultury zahájil přezkumné řízení, po jehož dobu se na Transgas musí hledět jako na památku.

Budoucnost souboru budov Transgas na počátku pražské Vinohradské třídy zůstává nadále otevřená. Brutalistní stavba, která v době socialismu sloužila jako Ústřední dispečink tranzitního plynovodu a již chce její nový majitel zbourat, se od května nachází v určitém provizoriu.

Ministr kultury Daniel Herman totiž zahájil přezkumné řízení předchozího rozhodnutí svého resortu, podle něhož Transgas není chráněnou kulturní památkou.

Podle Hermana ministerstvo kultury tento verdikt dostatečně nezdůvodnilo, a navíc nevěnovalo pozornost stanoviskům Komise pro ochranu památkového fondu a Klubu za starou Prahu, jež navrhovala budovu zachovat pro její architektonickou i kulturní hodnotu.

Po dobu přezkumného řízení se musí hledět na Transgas jako na památku, což jeho demolici aspoň dočasně odkládá. K řízení se však mohou vyslovit všechny zúčastněné strany a nový vlastník budovy, jímž je firma HB Reavis, se nevzdává svého záměru Transgas zbourat.

Na jeho místě plánuje vystavět novou polyfunkční budovu od architektonického studia Jakub Cigler Architekti. „Návrh architektonického studia je rozčleněn na sedm domů a reflektuje okolní měřítko Vinohrad,“ uvedl pro Deník mluvčí HB Reavis Jakub Verner.

Podle něj návrh počítá s revitalizací celé oblasti. „Ve zklidněném vnitrobloku vznikne nový veřejný prostor se zelení a bezbariérovým průchodem skrz území. Součástí budou také restaurace se zahrádkami. Projekt počítá i s veřejně přístupnými terasami,“ líčí mluvčí Verner.

Problémem řady solitérních staveb ze socialistického období je podle něj jejich využitelnost. „Často jsou zoufale energeticky náročné a uživatelsky nepříjemné,“ uvedl pro Deník Verner.

Transgas má však nadále také hodně zastánců, podle nichž plánovaná nová zástavba nijak nevyvažuje jeho kvality.

„Zveřejněná vizualizace stavby, která vznikla bez veřejné architektonické soutěže, ukazuje, že unikátní architektura Transgasu má být vystřídána pokleslým stavebnictvím na základě rychlého projektu a levné technologie využívané pro administrativní a rezidentní zástavbu, u které jde především o maximální komerční vytěžení parteru. Unikátní architektura tak ustoupí tuctové budově zaměnitelné za jakoukoli novostavbu o stejné funkci,“ sdělil sochař a designér Pavel Karous, který patří mezi čelní zastánce zachování Transgasu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»