Provozuje:
Juris Real Estate

Budování zelených střech ve městech je podle architektů již nutností.

Budovat v českých městech mnohem víc zelených střech, které v létě snižují teplotu a zadržují dešťovou vodu, se už stává nutností. Na diskuzi Zelené ostrovy uprostřed města se na tom v pražské Lucerně shodli architekti.

Budování zelených střech ve městech je podle architektů již nutností.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Budovat v českých městech mnohem víc zelených střech, které v létě snižují teplotu a zadržují dešťovou vodu, se už stává nutností. Na diskuzi Zelené ostrovy uprostřed města se na tom v pražské Lucerně shodli architekti.

V Praze by měla péči o stromořadí v ulicích pomoci zlepšit nová expertní pracovní skupina, kterou v současnosti připravuje Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR), konstatoval na debatě vedoucí kanceláře IPR Jan Richtr. Nový tým expertů, včetně urbanistů a krajinářů, by měl připravit metodiku, která pomůže zlepšit zakládání a péči o pouliční stromořadí. "Je to palčivý problém. V Praze je hodně správců a jejich práce není koordinovaná. Pracovní skupina bude řešit i nové technologie, aby stromy dokázaly v ulicích města prosperovat," uvedl Richtr.

Aby se prosadily postupy, které pomohou zlepšit městské mikroklima, je magistrát ochoten "sáhnout" i do pražských stavebních předpisů, sdělil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Jak konkrétně, ale neřekl. Vnímání vegetačních střech, které pomáhají řešit dopady klimatických změn v přehřívajících se městech, je podle architektů stále bráno jako něco exotického. Často jim nejsou z různých důvodů nakloněni památkáři ani úředníci a kvůli špatné informovanosti mnohdy i laická veřejnost.

"Letošní rok definitivně ukázal, že zelené střechy, které my architekti prosazujeme již desetiletí, nejsou žádným módním nesmyslem, ale že jde skutečně o přežití. Tepelné ostrovy, které města vytvářejí, mohou zahubit kulturu, která v nich žije," řekl ČTK předseda České komory architektů Jan Kasl. Stejně jako zelené střechy by městům podle něj prospěly i přírodní zelené fasády, jež tvoří změkčující estetický prvek, pohlcují škodliviny, oxid uhličitý a zachytávají polétavé částice. U zelených střech odborníci vyzdvihli i fakt, že jde o relativně levný způsob, jak snížit teplotu ve městě až o deset stupňů. Navíc přitahují i návštěvníky a potenciální investory. Neshodli se ale v tom, zda by jejich budování mělo být povinné. Kasl by pro zavedení povinnosti pro velké investory a komerční sektor byl. Pravidla by se ale měla určovat především na komunální úrovni, dodal. Pro veřejnost by podle něj ze strany města mohla vzniknout dotační podpora (subvence). Podle expertů má zelené střechy smysl budovat nejen ve velkých městech, nýbrž i na vesnicích.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»