Provozuje:
Juris Real Estate

Bujaré večírky a oslavy na kolejích už nelákají.

Studenti si v Brně hledají hlavně vlastní byty.

Bujaré večírky a oslavy na kolejích už nelákají.

autor. JURIS REAL

Studenti si v Brně hledají hlavně vlastní byty.

Bydlení v nájmu už studenty brněnských vysokých škol láká víc než pokoje na kolejích. Důvodem je vlastní sociální zařízení i kuchyně, příchod, kdykoliv se člověku zachce, a mnohdy i výhodnější cena.

Raději než sdílet společnou kuchyň a sociální zařízení na koleji, studenti v Brně čím dál častěji volí variantu velkých bytů s několika spolubydlícími, které si sami vyberou. Trend posledních let potvrzuje mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová. „Sledujeme tento boom od doby, kdy se ubytovací stipendium posílá přímo studentovi. Koleje máme i tak úplně plné, ale konečně se poptávka vyrovnala s nabídkou,“ komentuje Fojtová. V posledních letech proto vychází studentské kolejní ubytování na všechny zájemce. Studenti vyhledávají byty především kvůli soukromí a klidu ke studiu. „Je fajn být mezi lidmi ve škole, ale občas prostě potřebuji mít svoji noru, kam zalézt. Navíc rád vařím, kuchyň je pro mě hned po vlastním pokoji to nejdůležitější místo,“ zdůvodňuje volbu ubytování student Masarykovy univerzity Josef Kokta, který bydlí v pronájmu se dvěma kamarády v centru Brna. Studenty ale odvádí z kolejí i příznivější cena pronájmu soukromých bytů. Zatímco třeba na Kounicových kolejích stojí pokoj pro dva necelé čtyři tisíce korun na měsíc, za tentýž pokoj pro dva v Masarykově ulici zaplatí student o tisícikorunu méně.

„Většinou hledají studenti pokoj po dvou, a to v bytě s dalšími třemi lidmi, aby byl nájem co nejlevnější,“ popisuje realitní makléř Lukáš Wagner. Majitelé bytů jsou k ubytování mnohdy početné skupiny mladých lidí svolní. Pouze hlídají, aby v bytě pobýval počet nájemců, který tam podle smlouvy má být. „Ptají se, z jakých jsou vysokých škol, vyhovuje jim, když je skupina genderově namíchaná a upřednostňují české studenty,“ popisuje zkušenosti s požadavky majitelů bytů makléřka Zdeňka Benešová.

Studenti mají zájem spíš o byty, které jsou plně vybavené a jsou poblíž univerzit. „Nejvyhledávanější lokalitou je samozřejmě střed Brna, pak Královo Pole, Bystrc, Kamenný vrch, Nový Lískovec nebo Žabovřesky,“ popisuje další realitní makléř Michal Kopecký. I přes nával studentů zbývá dost bytů i pro jiné zájemce. Rozumné je podle makléřů ale počkat na období mimo letní prázdniny a začátek školního roku, kdy je cena bytů vyšší. „Kdo zná tuhle situaci, počká na období po prázdninách - říjen, listopad, kdy se poptávka srovná a ceny za pronájem bytů se sníží,“ doplnil Kopecký. Univerzitní koleje jsou i tak téměř nebo zcela plné. A i správa kolejí se snaží přizpůsobit potřebám současných studentů. Samozřejmostí je přístup na internet, mnohdy se snaží o rekonstrukci, některé pokoje mají už i vlastní kuchyňský kout. Zájem studentů o priváty má ještě další důsledek. Potíže s parkováním. „Když se nastěhuje šest studentů do jednoho bytu, často mají i auta a na některých místech je to znát,“ popisuje náměstek primátora Robert Kotzian (ODS).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

YIT zkolaudovala etapu Tornio v Lappi Hloubětín.

A dokončila zde vzorový byt. Více»

PČR zajistila nemovitosti firmě, z níž investoři marně dolují peníze.

Investiční společnost Profit & Prosper, která investorům nedokáže vrátit stovky milionů korun, zkoušela potichu prodat jednu ze svých nemovitostí. Více»

Geosan Development uvolnil do prodeje byty v Rezidenci Radimova Břevnov.

Společnost Geosan Development uvádí na trh další sérii bytů v Rezidenci Radimova Břevnov v atraktivní lokalitě Prahy 6. Projekt je aktuálně ve výstavbě s plánovanou kolaudací již na podzim letošního roku. Více»

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži rozkvetly o měsíc dřív.

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži, která je památkou UNESCO, letos díky teplému počasí rozkvetly o měsíc dřív, než je obvyklé. Návštěvníci je mohou obdivovat především v tzv. Holandské zahradě. Více»

Zákonodárci by se měli zabývat úpravou podmínek oddlužení.

Oddlužení je jednou z možností řešení úpadku. Koaliční vláda navrhla v souladu se svým programem zkrácení procesu z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky. Více»

Všechny články a aktuality »»