Provozuje:
Juris Real Estate

Bydlení v České republice je šesté nejdražší v Evropě.

Češi za bydlení zaplatí více než lidé ve většině evropských zemích. Více za své byty či domy zaplatí jen Finové, Dánové, Britové, Francouzi a Švédi. Vyplývá to z údajů projektu Evropa v datech.

Bydlení v České republice je šesté nejdražší v Evropě.

autor. JURIS REAL (s využitím Hypoindex)

Češi za bydlení zaplatí více než lidé ve většině evropských zemích. Více za své byty či domy zaplatí jen Finové, Dánové, Britové, Francouzi a Švédi. Vyplývá to z údajů projektu Evropa v datech.

Češi upřednostňují bydlení ve vlastním, které má 78,5 procenta z nich. V nájmu pak bydlí jen 21,5 procenta obyvatel.

Podle Eurostatu za bydlení spolu s energiemi a vodou platí Češi nejvíce ze všech pravidelných výdajů. Konkrétně to je 25,4 % z celkových útrat.

Větší podíl z výdajů na bydlení dávají už jen obyvatelé pěti států Evropské unie. Nejhlouběji do kapsy kvůli bydlení musí sáhnout obyvatelé Finska (28,8 %). Unijní průměr přitom činí 24,2 %.

„Nadprůměrný je v České republice také podíl osob bydlících ve vlastním bytě či domě. Ten dosahuje téměř 80 %, přestože unijní průměr jen lehce přesahuje 69 %,“ uvádí Adéla Denková z analytického projektu Evropa v datech.

Čechům se prodraží zejména nákup nemovitosti a energie. „Češi mají vysokou preferenci vlastnického bydlení, která se stává sociální normou a zároveň preferovanou celoživotní investicí. Zároveň mají omezené znalosti o nájemním bydlení a negativní asociace s ním. Nájemní bydlení si spojujeme s krátkodobými pronájmy, ačkoli v zahraničí jsou běžné i dlouhodobé,“ konstatuje sociolog Daniel Prokop.

„Díky vysokému procentu vlastního bydlení vydáváme na nájmy o skoro polovinu méně, než je průměr EU. Ale více platíme za elektřinu, plyn a další energie a za vodu. Právě díky utilitám se nám bydlení prodražuje,” sděluje hlavní analytik České spořitelny David Navrátil.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»