Provozuje:
Juris Real Estate

Bytové družstvo Svatopluk žádá o zrušení souhlasu s prodejem bytů po Hsystemu.

Bytové družstvo Svatopluk podalo k Městskému soudu v Praze žádost o prozatímní zrušení souhlasu s prodejem bytů v konkurzu po zkrachovalé společnosti H-System v Horoměřicích u Prahy.

Bytové družstvo Svatopluk žádá o zrušení souhlasu s prodejem bytů po Hsystemu.

autor. JURIS REAL, ČTK

Bytové družstvo Svatopluk podalo k Městskému soudu v Praze žádost o prozatímní zrušení souhlasu s prodejem bytů v konkurzu po zkrachovalé společnosti H-System v Horoměřicích u Prahy.

Družstvo současně předsedkyni soudu podalo stížnost na postup soudu při udělování povolení k prodeji. Bytové družstvo aktuálně připravuje i ústavní stížnost, chce tak odvrátit blížící se prodej bytů, řekl ČTK předseda družstva Martin Junek.

Znalci už zpracovali řadu posudků určujících cenu bytů v Horoměřicích, jejich současní obyvatelé si je budou moci odkoupit, do dražby se ale mohou zapojit i další lidé, kteří mohou cenu navýšit.

Prodej jednotlivých bytů musí schvalovat soud, ten 2. října schválil prodej prvních deseti. V nejbližší době by tak se tak první byty měly objevit v inzerci.

"Proti udělení souhlasu s prodejem neexistuje žádný opravný prostředek, pouze podání stížností. Ocitli jsme se v opravdu nebezpečné situaci," sdělil ČTK Junek. Družstvo proto u pražského městského soudu, který prodej schvaloval, požádalo o zrušení uděleného souhlasu.

Argumentuje mj. nevypořádanými investicemi bytového družstva a vlastnictví tzv. liniových a dalších souvisejících staveb.

"SBD Svatopluk vybudovalo liniové stavby, kterých je do dnešního dne vlastníkem. Jedná se zejména o silnice a chodníky, kanalizaci, pouliční osvětlení, rozvody elektřiny, plynu, televizního signálu, instalaci telekomunikační kabeláže, stavbu protihlukové stěn. Tyto liniové stavby nejsou a nikdy nebyly součástí majetkové podstaty," uvádí v žádosti zaslané soudu.

Souhlas soudu podle družstva neřeší vypořádání vlastnického práva těchto staveb. Družstvo upozorňuje, že liniové stavby tak nemohou přejít na případného kupujícího.

Svatopluk by poté musel po nových vlastnících soudně vymáhat, aby liniové stavby bezplatně nevyužívali. Družstvu se nelíbí ani výše, v jaké chce konkurzní správce zohlednit vložené investice do dostavby. U prvních deseti bytů jde o zhruba o 15 procent ze současné prodejní ceny.

BD Svatopluk v žádosti o zrušení souhlasu také uvádí, že stanovený způsob prodeje je necitlivý a povede k nutnosti vystěhovat současné obyvatele bytů.

Družstvo se proto chce bránit také ústavní stížností. Zrušením souhlasu chce družstvo získat čas pro jednání s konkurzním správcem a věřitelským výborem.

Předsedkyni pražského městského soudu družstvo současně doručilo stížnost, postup soudu při rozhodování o souhlasu s prodejem má za nesprávný, nespravedlivý a mohl by mít podle něj zcela nedozírné následky pro životy mnoha lidí i celých rodin.

Prodávat se bude celkem 60 bytů. Věřitelský výbor H-Systemu schválil prvních deset znaleckých posudků, které určily prodejní cenu bytů po zkrachovalé firmě v Horoměřicích u Prahy.

Jde to stejné byty 1+1 s předzahrádkou, která má u jednotlivých bytů různou plochu. Určené ceny se pohybují mezi 45.000 a 55.000 korunami za metr čtvereční.

Byty se budou prodávat prostřednictvím inzerátu na internetu, zájemci budou muset svou nabídku podat v obálce. Současní uživatelé budou mít na odkup přednostní právo, musí ale nabídnout více než případný vítěz aukce.

Pokud nebudou chtít za byt zaplatit cenu, kterou určí vítězná nabídka, bude byt prodán vítězi. Nynější obyvatelé budou moci vyšší cenu nabídnout po otevření obálek s nabídkami. Budou tak znát nejvyšší nabízenou částku.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»