Provozuje:
Juris Real Estate

Bytovým družstvům a SVJ roste počet nedobytných dluhů.

Požadují proto změnu legislativy.

Bytovým družstvům a SVJ roste počet nedobytných dluhů.

autor. Jiří Hovorka (Měšec) a JURIS REAL

Požadují proto změnu legislativy.

Bytovým družstvům a společenstvím vlastníkům narostl v loňském roce podíl nedobytných pohledávek. A to z 28 procent v roce 2016 na 44 procent.

Toto zjištění vyplývá z dat Svazu českých a moravských bytových družstev, který sdružuje kolem 245 družstev a více jak 400 společenství vlastníků majících ve správě přibližně 600 tisíc bytů. Celková výše dluhů vůči členům svazu za loňský rok dělá více než 250 milionů korun. Počet dlužníků se pohybuje kolem 17,5 tisíce. Oproti roku 2016 tak nedošlo k nárůstu celkové dlužné částky ani počtu neplatičů.

Svaz si stěžuje na to, že družstva a společenství nemají při uspokojování pohledávek přednostní právo v exekučním, ani v insolvenčním řízení. Legislativa podle něj nenabízí ani žádné další účinné nástroje, které by pomohly situaci řešit.

Dlužníka můžete zažalovat. Jde-li jeho majetek do konkursu, výtěžek z prodeje ale často přednostně obdrží banka jako zástavní nebo zajištěný věřitel, uvádí předseda svazu Jan Vysloužil s tím, že na rozdíl od bankovních domů nebo splátkových prodejců se ale bytové korporace stávají věřiteli nedobrovolně. Vznik dluhu nikterak neovlivní. Novela občanského soudního řádu z loňského roku sice zavedla, že v případě, kdy dojde ke zpeněžení dlužníkova bytu, 10 procent z výtěžku prodeje je rezervováno pro přednostní uspokojení pohledávek společenství vlastníků, podle svazu ovšem ve většině případů dlužnou částku nepokryje. Obzvláště to platí ve větších městech. U bytových družstev navíc nepřichází prodej jednotky v úvahu vůbec, protože bytové družstvo je samo vlastníkem bytu.

Jak bytovým družstvům, tak i společenstvím vlastníků by pomohlo, kdyby přešly v obou případech do skupiny přednostních pohledávek, kam patří mimo jiné i výživné či státní pohledávky, myslí si Vysloužil. Zákonodárci by tak podle něj měli tento požadavek zohlednit při právě projednávané novele insolvenčního zákona. Ta se nyní nachází před druhým čtení v Poslanecké sněmovně. Ocenili bychom samozřejmě, kdyby vedle novelizace insolvenčního zákona poslanci učinili tuto úpravu také v občanském soudním řádu (OSŘ), podle kterého se řídí podmínky vymáhacího procesu, dodává Vysloužil. Většina dlužníků se totiž nachází v exekučním řízení, jen zlomek z nich dosáhne na oddlužení. Dluh v případě jeho nevymožení finančně dopadá na ostatní bydlící v domě nebo jde z finančních rezerv původně určených na opravy či investice.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»