Provozuje:
Juris Real Estate

Byty se v hlavním městě přehřívají.

A zejména jejich kupní ceny. Stávají se žádaným zbožím! Stanou se tak z Pražanů bezdomovci?

Byty se v hlavním městě přehřívají.

autor. JURIS REAL

A zejména jejich kupní ceny. Stávají se žádaným zbožím! Stanou se tak z Pražanů bezdomovci?

Byty v metropoli totiž jen minulý rok zdražily o 14 procent.

Podle analýzy Institutu plánování a rozvoje Prahy (IPR Praha) došlo mezi lety 2015 a 2016 k výraznému zvýšení cen bytů v hlavním městě. Zdražování může do budoucna znamenat ještě závažnější problém s dostupností bydlení než je tomu v současnosti.

Nabídková cena za metr čtvereční se zvýšila o 14 %. Meziročně se také zvýšila průměrná velikost nabízených bytů o 2 %, což taktéž přispělo k nárůstu průměrné ceny za byt.

Největší nárůst cen zaznamenaly nejlevnější byty - u 10 % nejlevnějších bytů se cena meziročně zvedla o 27 %. Zároveň se u těchto bytů zvýšila průměrná velikost o 6,2 % (viz právě název článku).

Z analýzy vyplývá, že výrazněji zdražily byty ve špatném stavu před rekonstrukcí.

Více také rostly ceny bytů v cihlových činžovních domech než byty v panelových domech na sídlištích.

Tempo růstu kupních cen bytů se naopak příliš neliší v různých částech města; meziročně bylo vyšší jen ve středu města v blízkosti historického jádra.

Na základě zevrubné analýzy se ukazuje, že za růstem cen stojí silná úroveň poptávky po bydlení v Praze a v neposlední řadě i snižující se nabídka bydlení.

Podle údajů z inzertního portálu www.sreality.cz se počet bytů nabízených k prodeji meziročně snížil o čtvrtinu.

Bytovou situací se zabývá i nově schválený Strategický plán Prahy, jenž klade mj. důraz na podporu dostupného bydlení a do budoucna počítá i s aktivnější rolí města při výstavbě nových bytů.

Podle demografické prognózy stoupne do roku 2030 počet obyvatel Prahy pravděpodobně o 93 tisíc.

Díky rostoucímu blahobytu pak bude na jednoho obyvatele průměrně připadat nikoli 29 metrů čtverečních obytné plochy jako dnes, ale 30,8 metrů čtverečních.

Tento vývoj vytvoří do roku 2030 poptávku po 82 400 bytech. To znamená každý rok průměrně dokončit 5 500 bytů – v posledních pěti letech se přitom každoročně průměrně dokončilo pouze necelých 4 300 bytů.

Specifickým zdrojem dalších nových bytů jsou nevyužívané nemovitosti.

Na základě analýzy dat v projektu Prázdné domy je v Praze momentálně evidováno přibližně 200 prázdných vícepodlažních budov.

Tyto budovy, pokud by byly všechny přeměněny na bytové domy, by mohly poskytnout až 6 500 bytů. Takový počet bytů odpovídá zhruba roční potřebě nových bytů v Praze.

V momentálně nevyužívaných prázdných činžovních domech může vzniknout řada nových bytů, ale střednědobá a dlouhodobá poptávka je natolik velká, že musí být řešena novou výstavbou.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»