Provozuje:
Juris Real Estate

Bývalá šéfka exekutorů neuspěla u Ústavního soudu.

Pokuta 50.000 Kč je tak potvrzena.

Bývalá šéfka exekutorů neuspěla u Ústavního soudu.

autor. JURIS REAL (Zdroj: Česká Justice)

Pokuta 50.000 Kč je tak potvrzena.

Ústavní soud odmítl stížnost soudní exekutorky Pavly Fučíkové, která dostala v kárném řízení pokutu 50.000 korun. Důvodem byly vazby mezi exekutorským úřadem Fučíkové a společností Hicra Reality, ve které měla majoritní podíl.

Vazby mohly podle kárného senátu Nejvyššího správního soudu vyvolávat dojem, že část exekuční činnosti vykonává právě privátní společnost. Ústavní soud označil stížnost bývalé šéfky Exekutorské komory za neopodstatněnou. Ve stížnosti tak Fučíková např. namítala, že kárný senát rozhodl pouze na základě jejího vlastnictví podílu v obchodní společnosti, což prý zákon nezakazuje a nejde ani o kárné provinění. Podle ústavních soudců bylo pro rozhodnutí klíčové až vytvoření právních a faktických vazeb s exekutorským úřadem. „Nejvyšší správní soud v odůvodnění napadeného rozhodnutí logicky a srozumitelně vysvětluje, že kárný delikt stěžovatelky nespočívá v majetkové účasti na akciové společnosti bez dalšího, ale hodnotí jej v celkovém kontextu jednání stěžovatelky,“ píše se v nálezu.

Kárná žaloba byla původně pojatá šíře, týkala se také prodeje nemovitosti v dražbě a údajné manipulace s kupní cenou. Nakonec se ale kárný senát zabýval jen vazbami mezi exekutorským úřadem a firmou. Již dříve totiž Fučíková dostala výtku od tehdejšího ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). Podle kárného senátu vazby firmy a úřadu překročily rámec zákona. Exekutor smí působit ve firmě, která spravuje jeho majetek. Hicra Reality však podnikala, přičemž předsedou představenstva byl manžel Fučíkové, která tehdy držela 96 procent akcií. Soud ale zvolil nejnižší pokutu, jakou mohl. Fučíková neměla za sebou žádné jiné kárné provinění a navíc sporná otázka nebyla v judikatuře jednoznačně vyřešená.

Fučíková v době kárného řízení uvedla, že cílem její funkce je nejvyšší efektivita vymáhání práva. Podle ní výsledek udává do značné míry inzerce, což není ryze exekuční činnost. Proto na ní spolupracovala s externím dodavatelem, který měl přístup jen k veřejným informacím a nikomu nevznikla škoda.

Naopak to podle ní přilákalo více dražitelů a dosáhlo se vyšších výnosů. „Tento model jsem vytvořila s dobrým úmyslem, nicméně musím respektovat názor kárného senátu,“ uvedla tehdy.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»