Provozuje:
Juris Real Estate

ČNB bude zřejmě moci ex lege určovat parametry úvěrů na bydlení.

Novelu zákona o České národní bance schválila vláda. Má omezit možná rizika na finančním trhu, např. nadměrné zadlužování domácností. Právní normu musí ještě schválit Parlament a podepsat prezident.

ČNB bude zřejmě moci ex lege určovat parametry úvěrů na bydlení.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Novelu zákona o České národní bance schválila vláda. Má omezit možná rizika na finančním trhu, např. nadměrné zadlužování domácností. Právní normu musí ještě schválit Parlament a podepsat prezident.

Veškerá omezení hypoték ze strany ČNB aktuálně mají podobu doporučení komerčním bankám, poněvadž dosud neexistuje právní předpis, jímž by si centrální banka mohla tato pravidla vynutit. Obchodní banky se nicméně těmito doporučeními většinou řídí.

"Právní závaznost regulace hypoték je zásadní pro zajištění rovných podmínek na hypotečním trhu a zabránění nekalé konkurenci. Jestliže by na hypoteční trh ve větší míře vstoupili zahraniční či nebankovní poskytovatelé, vynucování pravidel stanovených doporučením by v jejich případě nebylo stejně účinné jako u domácích bank," konstatoval guvernér ČNB Jiří Rusnok. Podobné právně závazné limity úvěrových ukazatelů platí v řadě jiných zemí EU, např. na Slovensku či v Rakousku. Jejich zákonné ukotvení doporučil České republice i Mezinárodní měnový fond.

Návrh na posílení pravomocí ČNB už na počátku roku 2017 schválila vláda, poslanci jej tehdy ovšem nestihli před loňskými volbami do Sněmovny projednat. Návrh tak ministerstvo financí předložilo znovu. Řada poslanců už při loňském projednávání vyjadřovala obavy, že navrhovaná regulace ztíží dostupnost hypoték, a tím i bydlení. V této souvislosti bylo do zákona nově zařazeno opatření, na základě kterého by mohli mladí Češi do 36 let získat k hypotékám snadnější přístup. Zákon samotný však žádné konkrétní limity nestanovuje. Ty bude moci nastavit ČNB formou opatření obecné povahy. "Mladí žadatelé o hypotéky jsou specifickou skupinou, která na počátku ekonomické aktivity často disponuje nízkými úsporami a relativně nižšími příjmy. To se může následně odrazit v plnění limitů úvěrových ukazatelů, což tímto návrhem zohledňujeme," řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Pokud jde o část novely, která se týká regulace ukazatelů pro poskytování hypotečních úvěrů, není v členské základně České bankovní asociace jednotný názor na její potřebnost. Může to souviset s tím, že dosavadní doporučení ČNB fungují, na což se z jedné strany lze dívat tak, že zákonná úprava není zapotřebí, na druhé straně tu může být názor, že zákonná úprava právě proto nebude "bolet", sdělil ČTK poradce bankovní asociace Vladimír Staňura. Z pohledu regulace trhu se nic zásadního nestane. ČNB již dnes fakticky nastavuje ukazatele a banky je celkem poslušně drží v mezích určených regulátorem, doplnil Daniel Horňák ze společnosti ChytryHonza.cz.

Opoziční ODS rozhodnutí vlády kritizovala. Česká republika podle ekonomického experta ODS Jana Skopečka nepotřebuje ani dramatickou regulaci hypotečního trhu, kterou ČNB už provádí nyní. "Riziko v regulaci hypotečních úvěrů vidím především v tom, že ČNB může omezit prostor střední třídě pořídit si vlastní nemovitost prostřednictvím hypotečního úvěru a přinutí ji žít pouze v nájemním bydlení," uvedl. Dosud Česká národní banka v doporučeních bankám ukládá, aby většině lidí poskytovaly hypotéky maximálně na 80 procent hodnoty nemovitosti a na 90 procent jen omezenému počtu žadatelů. Splátka hypotéky a dalších dluhů od loňského 1. října nesmí přesáhnout 45 procent čistého měsíčního příjmu žadatele a celkové zadlužení devítinásobek jeho čistého ročního příjmu.

Navrhované měkčí parametry pro lidi do 36 let se budou týkat jen těch, kteří budou chtít hypotéku na pořízení bydlení. Mladí si v případě schválení novely budou smět vzít v hypoteční bance na nemovitost hypotéku až o deset procentních bodů nad limit, který ČNB stanoví ostatním. Na splátku hypotéky a dalších dluhů by pak mohli vydávat z čistého příjmu až o pět procentních bodů více než starší lidé. Celková hypotéka by mohla být také vyšší než u jiných žadatelů.

Ukazatele by podle návrhu neměly být použity při refinancování hypotéky, nesmí ale být navýšen zůstatek úvěru. Finančním institucím bude hrozit za nedodržování limitů až desetimilionová pokuta.

Legislativní novela dále doplňuje možnosti ČNB založit k podpoře plnění svých úkolů firmu nebo v takové firmě mít podíl. Mohlo by jít například o založení výzkumného institutu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»