Provozuje:
Juris Real Estate

ČNB možná zvažuje další měnové intervence.

Česká národní banka oznámila, že současný kurzový režim zřejmě potrvá déle, než centrální bankéři původně předpokládali - záminkou má být totiž výrazně pomalejší inflace, než národohospodáři očekávali.

ČNB možná zvažuje další měnové intervence.

autor. JURIS REAL

Česká národní banka oznámila, že současný kurzový režim zřejmě potrvá déle, než centrální bankéři původně předpokládali - záminkou má být totiž výrazně pomalejší inflace, než národohospodáři očekávali.

Oslabí se dále česká měna? Budou si fyzické či právnické osoby převádět koruny na Eura či švýcarské franky? A jaký kurz bude mít tuzemská měna vůči Euru v den, kdy Česká republika přistoupí k EMU, pakliže vůbec akceptujeme (resp. samozřejmě naši politici) společnou evropskou měnu? Bude Euro za 23 Kč (pozn. výhodné pro občany např. při dovolených či zejména dovozu spotřebního zboží) či naopak až za 29 Kč (pozn. zase ekonomicky výhodné pro tuzemské exportéry, zejména pak náš automobilový průmysl)? A jaký bude mít případně další měnová intervence centrální banky ekonomický dopad (vliv) na vývoj na realitním trhu a na development? Dojde opět ke zdražení bytů? A co čeká české stavebnictví? Tak na tyto otázky si právě budeme snažit najít odpověď v dnešní aktualitě.

Průměrná inflace za celý letošní rok podle guvernéra centrální banky Miloslava Singera bude 0, 8 procenta, což je nejnižší hodnota za posledních deset let. Příští rok očekává centrální banka průměrnou inflaci 2, 2 procenta. "Pokud by se současná inflační prognóza banky bank měla vyplnit, kurzový režim opustíme někdy v polovině roku 2015. Podle našich ekonomických propočtů každé snížení očekávané inflace o desetinku odsouvá konec režimu zhruba o měsíc," uvedla v komentáři Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.

Centrální banka v nové prognóze zlepšila i odhad vývoje českého národního hospodářství v letošním i příštím roce. Letos čeká růst HDP o 2, 6 procenta a příští rok o 3, 3 procenta. Zůstává tak tradičně nejoptimističtější institucí.

Ministerstvo financí v letošním roce očekává, že česká ekonomika poroste tempem 1, 7 procenta. Pro rok 2015 pak počítá s růstem dvě procenta. Podle Evropské komise tuzemské hospodářství poroste o dvě procenta.

V příštím roce by pak měl začít 2, 4 procentní růst hrubého domácího produktu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»