Provozuje:
Juris Real Estate

ČNB nechce dozorovat (regulovat) nebankovní poskytovatele úvěrů.

Česká národní banka nesouhlasí s tím, aby nově dohlížela na činnost nebankovních poskytovatelů spotřebitelských úvěrů. Odborná veřejnost by přitom další integraci dohledu nad bankovními a nebankovními úvěry přivítala.

ČNB nechce dozorovat (regulovat) nebankovní poskytovatele úvěrů.

autor. JURIS REAL

Česká národní banka nesouhlasí s tím, aby nově dohlížela na činnost nebankovních poskytovatelů spotřebitelských úvěrů. Odborná veřejnost by přitom další integraci dohledu nad bankovními a nebankovními úvěry přivítala.

Dohled nad nebankovními poskytovateli úvěrů má nyní Česká obchodní inspekce (ČOI) na základě živnostenského zákona. Na finanční trh, tedy i bankovní poskytovatele úvěrů, dohlíží ČNB.

"Všichni respondenti s výjimkou samotného orgánu dohledu a jednoho zprostředkovatele preferují integraci dohledu, ideálně pod ČNB, a to za předpokladu jejich dostatečných kapacit. Současné rozdíly v dohledové praxi mezi ČNB a ČOI jsou nežádoucí pro celý trh, přičemž žádný jiný orgán než ČNB nedisponuje odborným aparátem, který by tuto činnost mohl vykonávat," uvádí materiál ministerstva financí.

ČNB na dotaz ČTK sdělila, že dlouhodobě nepodporuje rozšíření působnosti regulace na nebankovní poskytovatele úvěrů. A proto by centrální banka neměla licencovat ani distribuci jejich úvěrů a dohlížet na ně. "Nejedná se o subjekty, které přijímají vklady nebo spravují finanční prostředky a jejichž úpadek má závažné důsledky pro zákazníky, investory a finanční stabilitu," uvedla Kateřina Bartůšková z tiskového oddělení banky. Ministerstvo se v materiálu odvolává na integraci dohledu do ČNB v roce 2006. Tato integrace však byla podle centrální banky reakcí na propojenost sektorů finančního trhu, přinesla významné pozitivní efekty pro dohled nad finančními skupinami, pro zabezpečování finanční stability i pro využití dohledových kapacit. "Obdobné efekty v integraci dohledu nad úvěry pro spotřebitele podle našeho názoru neexistují," dodala Bartůšková.

Veřejná diskuse k návrhu, který by měl sjednotit současné produktové právní úpravy spotřebitelských úvěrů s připravovanou novou úpravou úvěrů na bydlení, skončila loni 19. prosince. Veřejné konzultace se zúčastnilo 25 subjektů, z toho šest profesních asociací, pět neziskových organizací působících v oblasti dluhového poradenství, dva orgány státní správy, jeden orgán dohledu, čtyři banky, pět jednotlivců, jeden provozovatel úvěrového registru a jedna poradenská společnost.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»