Provozuje:
Juris Real Estate

ČR je dvacátá v žebříčku 140 zemí porovnávajícím stav právního státu.

Česká republika se v rámci hodnocení stavu právního státu ve 140 zemích světa umístila na dvacátém místě. Toto zjištění vyplývá z výzkumu, jehož výsledky publikovala nezávislá organizace World Justice Project (dále i jako "WJP").

ČR je dvacátá v žebříčku 140 zemí porovnávajícím stav právního státu.

autor. JURIS REAL, World Justice Project, ČTK a Advokátní deník

Česká republika se v rámci hodnocení stavu právního státu ve 140 zemích světa umístila na dvacátém místě. Toto zjištění vyplývá z výzkumu, jehož výsledky publikovala nezávislá organizace World Justice Project (dále i jako "WJP").

WJP je nezávislá organizace snažící se přispět ke zlepšení úrovně právního státu v celém světě. Index právního státu vychází ze statistických údajů a porovnání řady průzkumů, názorů místních obyvatel a právních expertů.

Žebříček, který vedou skandinávské země, zohledňuje řadu kritérií jako otevřenost vlády, dodržování základních práv, úroveň justice či přítomnost korupce.

Na chvostu letos skončily Afghánistán, Kambodža a jako poslední Venezuela.

ČR si proti loňskému žebříčku polepšila o dvě místa a je příčku před Francií, hůře jsou na tom např. i Spojené státy, Španělsko, Itálie či Slovensko.

Nejlepší ohodnocení Česká republika získala v kategoriích, které hodnotí stav bezpečnosti a základních práv, kde se umístila 18. na světě.

Autoři zprávy vidí největší slabiny v kategoriích otevřenost vlády a absence korupce. V rámci hodnocení evropského a severoamerického regionu figuruje ČR na 15 místě z 31 zemí.

Premiantem se opět stalo Dánsko následované Norskem, Finskem, Švédskem a Nizozemskem, které se pravidelně umisťují v první pětici. Těmto zemím se vyjma již zmíněných témat daří i v kategoriích jako je omezování vládní moci, stav trestního či občanského práva a vymáhání regulací. Nejlepším postkomunistickým státem Evropy je deváté Estonsko, dvě příčky před ČR se umístila rovněž Litva.

Nejvýraznější oslabení právního státu zaznamenala WJP v Súdánu, Barmě, na Haiti, v Afghánistánu a v Nikaragui.

Na celosvětové úrovni se stav právního státu podle autorů zprávy zhoršuje již pátým rokem. Z údajů WJP vyplývá, že sledovaná kritéria se letos zhoršila v 61 procentech ze 140 zemí. V těchto státech podle dokumentu dohromady žijí bezmála 4,4 miliardy lidí.

"Dostáváme se z pandemie, ale celosvětová recese právního státu pokračuje," uvedla výkonná ředitelka WJP Elizabeth Andersenová. "V jádru právního státu jde o spravedlnost - tedy o odpovědnost, rovná práva a spravedlnost pro všechny. A méně spravedlivý svět bude jistě nestabilnější," uzavřela.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»