Provozuje:
Juris Real Estate

Cenové mapy obvyklého nájemného v ČR by měly být hotové do poloviny prosince.

Ministerstvo práce a sociálních věcí je využije ke stanovení výše dávek na bydlení.

Cenové mapy obvyklého nájemného v ČR by měly být hotové do poloviny prosince.

autor. JURIS REAL

Ministerstvo práce a sociálních věcí je využije ke stanovení výše dávek na bydlení.

Na jednání sněmovního sociálního výboru to uvedli náměstci resortů práce Jiří Vaňásek a pro místní rozvoj David Koppitz. Cenové mapy patří mezi 15 navrhovaných opatření, která mají přispět k řešení situace v ghettech a k boji s tzv. "Byznysem s chudobou".

O situaci ve vyloučených lokalitách jednal sněmovní sociální výbor, a žádá ministryni práce Janu Maláčovou (ČSSD), aby mu seznam 15 kroků s informacemi o jejich přípravě poskytla do poloviny prosince. Dolní komoře výbor doporučil, aby vládu vyzvala k neprodlenému řešení situace v ghettech. Podle rozboru, kterou si nechalo vypracovat ministerstvo práce a sociálních věcí, se počet vyloučených lokalit mezi lety 2006 až 2014 v tuzemsku zdvojnásobil. Před 12 lety bylo chudinských činžovních domů, ulic a čtvrtí kolem tří stovek, o osm let později už 606. Existovala ve 297 městech a obcích, žilo v nich až 115.000 lidí. V roce 2006 to bylo 80.000 osob.

Členové sociálního výboru zhlédli snímky z Ústeckého kraje, které jim ukázala poslankyně Eva Fialová (ANO). Na fotografiích byly byty plné štěnic a plísně, oprýskané chodby domů, vybydlené objekty, zanedbaná veřejná prostranství s odpadky. Podle Fialové nájemné v bytech v této oblasti (lokalitě), které hradí či doplácí stát z dávek, činí 10.000 i 15.000 korun. "Situaci zhoršuje byznys s chudobou. Vlastníci bytů jsou z jiných měst, nebo jsou to realitní kanceláře, které do bytů stěhují lidi na dávkách," sdělila Fialová. Podle Koppitze hodnotové mapy, které by měly posloužit ke stanovení normativních nákladů pro výši dávek, vznikají ve spolupráci s asociací realitních kanceláří. Zachytí tržní nájemné v daném místě. "S kolegy z ministerstva pro místní rozvoj jsme se dohodli, že se můžeme v polovině prosince sejít u prvního výstupu a pak ho provázat na dávkový systém," konstatoval Vaňásek.

Jednotlivá opatření mají společně plánovat ministerstva práce a sociálních věcí, průmyslu, vnitra, místního rozvoje či zdravotnictví ve spolupráci s radnicemi v konkrétních (jednotlivých) městech.

Mezi 15 kroků patří regulování pronajímání více bytů v živnostenském zákoně, stanovení hygienických norem s počtem lidí na určitou plochu, sloučení doplatku a příspěvku na bydlení či změna výše paušálů za energie, které se do dávek zahrnují. Hlavní hygienička Eva Gottwaldová výboru sdělila, že hygienická pravidla už teď existují a není nutné je zdvojovat. Uvedla, že stačí provázat stavební předpisy s dávkovým systémem, tedy vyplácet podporu jen do bydlení s určitým standardem. Podotkla, že štěnice jsou poměrně obvyklé, a to i "v tříhvězdičkových hotelech". Vysloužila si ostrou reakci poslanců, kritizovali hygieničku za nečinnost. Podobná kritika směřovala i k ostatním resortům.

Stejné návrhy, které jsou nyní na stole, projednávala už v minulém období vláda Bohuslava Sobotky. Opatření navrhli tehdejší ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier a šéfka resortu práce Michaela Marksová (oba ČSSD). Kabinet ČSSD, ANO a lidovců úpravy pak neprosadil. Ministryně práce první vlády Andreje Babiše, Jaroslava Němcová (ANO) navrhla situaci v chudých ghettech řešit zejména výrazným snížením dávek do ubytoven a zpřísněním vyplácení. Podle expertů na sociální problematiku a organizací na pomoc potřebným se problém v České republice bez sociálního bydlení nevyřeší. Současná Babišova vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů se sice v programovém prohlášení zavázala k přijetí zákona o sociálním bydlení, od záměru ale ustoupila. Připravuje místo toho investiční program k výstavbě bytů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

NCOZ stíhá šest občanů kvůli korupci související s obecními byty v Brně.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili šest lidí kvůli korupčnímu jednání v souvislosti se správou a hospodařením bytového fondu jedné brněnské městské části. Více»

Všechny články a aktuality »»