Provozuje:
Juris Real Estate

Centrální banka zakáže stoprocentní hypotéky, obává se totiž cenové bubliny.

Česká národní banka zakáže bankám od letošního října poskytovat hypotéky na 100 procent hodnoty zajištěné nemovitosti, limit stanovila na 95 procent. Od dubna 2017 pak ČNB sníží limit dokonce na 90 procent hodnoty nemovitosti.

Centrální banka zakáže stoprocentní hypotéky, obává se totiž cenové bubliny.

autor. JURIS REAL

Česká národní banka zakáže bankám od letošního října poskytovat hypotéky na 100 procent hodnoty zajištěné nemovitosti, limit stanovila na 95 procent. Od dubna 2017 pak ČNB sníží limit dokonce na 90 procent hodnoty nemovitosti.

„Reálný dopad na trh nečekáme žádný. Navíc hypoteční banky i v minulosti omezovaly prakticky výši úvěrů tím, že dělaly konzervativní odhady nemovitostí, které byly o něco nižší než cena, za kterou lidé byt na hypotéku kupovali. Pokud by ČNB začala trh omezovat více, než budou banky chtít, najdou si stejně cestu, jak potřebnou výši úvěru profinancovat," říká Jan Lener, ředitel komunikace Broker Consulting.

Podle generálního ředitele společnosti Ekospol Evžena Korce by stát neměl výši hypotéky regulovat: „Současný zákaz je dalším příkladem toho, jak stát (v tomto případě prostřednictvím ČNB) zasahuje do věcí, které by vůbec řešit neměl. Rozhodnutí vzít si hypotéku by mělo být pouze na daném člověku a jeho bance. Ta má dostatek možností jak posoudit jeho schopnost splácet. Svéprávnému člověku stát v takovýchto záležitostech radit nemusí a ani nemá.“

Centrální banka se ale obává cenové bubliny.

„Aktuální tržní situace, tedy kombinace extrémně nízkých sazeb a rostoucích cen nemovitostí, představuje pro většinu zadlužených domácnosti riziko. Růst sazeb a pokles cen nemovitostí totiž pravděpodobně přijde ve stejnou dobu. Domácnostem tak mohu v krátké době vyrůst splátky hypotéky až o tisíce korun měsíčně a některé budou nuceny nemovitosti prodat. Tím budou vytvářet další tlak na pokles cen nemovitostí a cena, za kterou nakonec nemovitost prodají, nemusí stačit na pokrytí dluhu u banky," dodává Jan Lener.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»