Provozuje:
Juris Real Estate

Centrální banka zpřísňuje poskytování hypoték.

Volné byty v Brně budou stále ubývat.

Centrální banka zpřísňuje poskytování hypoték.

autor. JURIS REAL

Volné byty v Brně budou stále ubývat.

Současná situace na rezidenčním trhu v Brně pokračuje ve stejném (stabilním) vývoji. Nabídka nezvládá uspokojit poptávku, přestože dle Českého statistického úřadu (ČSÚ) za minulý rok vykázalo Brno-město nejvyšší počet dokončených bytů od roku 2009 a okres Brno-venkov od roku 2010.

ČNB se již snaží tento trh regulovat. Od 1. 4. nesmí obchodní banky poskytovat hypotéky na 100 % hodnoty nemovitosti.

Podle nařízení mohou poskytovat úvěry v pásmu mezi 80–90 % hodnoty nemovitosti jen do výše 15 % z objemu všech poskytnutých hypoték.

"Banka bank" též vydala doporučení omezující investory, kteří si chtějí pořídit nemovitost za účelem pronájmu. Ti musí počítat se skutečností, že většina komerčních bank neposkytne na pořízení nemovitosti k pronájmu více než 60 % hodnoty nemovitosti. To by mohlo výrazněji ovlivnit poptávku po bytech za účelem pronájmu.

Po skončení intervenčního režimu se po dlouhé době začalo uvažovat a rovněž i diskutovat o možném zvýšení úrokových sazeb.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok řekl, že jestliže inflace bude splňovat v následujících měsících stabilní 2% růst, odhaduje zvýšení úrokových sazeb na přelom či počátek roku 2018. To by mělo zdražit hypotéky a snížit poptávku po bytech.

Avšak v moravské metropoli se díky územnímu plánu nedá předpokládat, že by se výrazněji snížila kupní cena bytů. Situace je již tak vážná či kritická, že nadále bude existovat výrazný převis poptávky nad nabídkou. I kvůli tomu lidé stále častěji volí bydlení na kraji Brna či v okrese Brno-venkov a za prací do Brna raději dojíždějí.

Zvýšený zájem se dá očekávat také o nepříliš atraktivní lokality. Tato situace by však mohla přispět ke kultivaci a novému rozvoji těchto lokalit.

Velká část volných bytů se nachází přímo v části Brno-střed. Zde se ale může jednat o byty, které svou kupní cenou přesahují finanční možnosti většiny koupěchtivých zájemců.

Developeři však nevidí situaci v Brně až tak kriticky, jak by se mohlo na první pohled zdát. Budoucí byty by mohly vzniknout na brownfieldech blíže centru města.

Generelně lze konstatovat, že teď výstavba směřuje více do okrajových částí Brna, kde mají developeři větší možnosti než přímo v centru. Přibližně 650 bytů by mělo vzniknout v městské části Brno-Chrlice.

Velká bytová výstavba se očekává v Černovicích, kde se však projekt musí kvůli nelibosti místních předělat. Po deseti letech plánování by konečně mohla odstartovat výstavba v areálu bývalých Jaselských kasáren. Radní Králova Pole dokonce v rámci tohoto projektu požádali o navýšení počtu bytů na úkor kanceláří.

Kamenný vrch by měl nabídnout 500 nových bytů a 130 rodinných domů. Přibližně 800 bytů chce postavit v areálu bývalé Zbrojovky největší česká realitní skupina CPI. Jedná se sice o zmenšení původního stavebního projektu, avšak nyní se nepočítá s demolicí stávajících budov, nýbrž především s jejich rekonstrukcí kvůli zachování industriálního charakteru.

V tomto aktuálním případě je ale třeba dodat, že se počítá se zahájením stavby až v roce 2021 a dokončení těchto projektů je otázkou několika let.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»