Provozuje:
Juris Real Estate

Ceny bytů podle Ekospolu letos neklesnou.

Zablokovaný stavební proces, nedostatek pozemků vhodných k bytové výstavbě a výrazné zdražení stavebních prací. Tři klíčové faktory, díky nimž aktuálně výrazně vzrostly ceny nových bytů.

Ceny bytů podle Ekospolu letos neklesnou.

autor. JURIS REAL (zdroj Ekospol)

Zablokovaný stavební proces, nedostatek pozemků vhodných k bytové výstavbě a výrazné zdražení stavebních prací. Tři klíčové faktory, díky nimž aktuálně výrazně vzrostly ceny nových bytů.

Tyto problémy dusící bytovou výstavbu v tuzemsku budou bohužel přetrvávat i v příštím roce, proto se nedá očekávat přílišné zlevňování. Naopak prořídlé ceníky developerů budou držet ceny bytů vysoko. Lze tedy očekávat, že ceny nových bytů v metropoli budou stagnovat či nepatrně růst zhruba kolem pěti procent. Zatím nelze vidět žádné impulsy, které by ceny bytů tlačily dolů. Zdražování stavebních prací, hlavně ze strany řemesel, bude pokračovat, protože na stavební firmy bude stále více dopadat nedostatek pracovníků. V příštím roce se nevyřeší ani zaseknutý povolovací proces, byť ministerstvo pro místní rozvoj připravuje jak novelu stavebního zákona tak zcela novou právní normu. Ani rychlejší novela však nepřijde během několika měsíců, než totiž projde standardním povolovacím procesem, bude tu příští podzim. Tedy pokud půjde vše bez problémů, což se příliš očekávat nedá.

Jediným faktorem limitujícím bytovou výstavbu, který by se mohl v příštím roce částečně vyřešit, je nedostatek pozemků. Nové vedení hlavního města totiž pracuje na tom, že by minimálně odblokovalo výstavbu na zanedbaných brownfieldech. I kdyby to však zvládlo, ceny bytů to nesníží. Bývalé tovární areály jsou totiž často zamořené nebezpečnými látkami, jejichž odstranění je velmi nákladné. To se pak promítne do ceny bytů, které tak logicky nemohou patřit k těm levnějším.

Nižší ceny nových bytů by přineslo pouze okamžité povolení několika velkých konkurenčních projektů se stovkami bytů v jedné lokalitě, kde by konkurenční společnosti museli o klienty soutěžit. Mimo jiné právě cenou. Bez větší konkurence a dostatečné nabídky byty levnější "prostě" nebudou.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»