Provozuje:
Juris Real Estate

Ceny bytů v metropoli dramaticky rostou.

Ceny nových bytů v hlavním městě skokově až "raketově" rostou. Přitom ještě před dvěma lety bylo možné v Praze koupit větší byt 2+Kk za 3, 5 miliónu korun. V současnosti takové finanční prostředky stačí pouze na nákup garsonky.

Ceny bytů v metropoli dramaticky rostou.

autor. JURIS REAL

Ceny nových bytů v hlavním městě skokově až "raketově" rostou. Přitom ještě před dvěma lety bylo možné v Praze koupit větší byt 2+Kk za 3, 5 miliónu korun. V současnosti takové finanční prostředky stačí pouze na nákup garsonky.

Za stejnou dobu se totiž ceny nabízených bytů zvedly průměrně o 40 procent. Toto zjištění vyplývá z analýzy společností Central Group, Trigema a Skanska Reality. Obdobně to existuje s cenami bytů i u ostatních dispozic. Za cenu 3+Kk, kterou byste zaplatili v roce 2015, v současné době pořídíte o pokoj menší 2+Kk. "Zájemci o bydlení kvůli politice byrokratického zdržování výstavby (rozuměj povolovacích procesů) přišli o jeden pokoj. O kolik přijdou za další dva roky, nevím. Takhle to dopadá vždy, když nabídku a poptávku ovlivní netržní zásah," konstatovala výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková. Ceny by podle ní přitom tak dramaticky růst nemusely. Výrazně je zvyšují nedostatečná nabídka a velmi silná poptávka dané národohospodářskou konjunkturou. Jestliže by situace na realitním trhu byla standardní a developeři by mohli nabízet obvyklé množství bytů, ceny by se mohly podle Tomáškové za dva roky zvednout jen asi o 15 procent. Z trhu nemovitostí tak de facto vymizely byty z nejlevnější kategorie, do 45 tisíc korun za metr čtvereční, které v polovině uplynulého roku 2016 tvořily 20 procent všech nabízených. Dokonce byty s cenou pod 60 tisíc korun, dříve považované za střední segment, tvoří aktuálně pouze 11 procent nabídky, když v roce 2015 to byla polovina nabízených bytů.

V současné době tak nejlevnější kategorii tvoří byty s cenou do 60 tisíc korun, střední segment představují byty za 60 až 90 tisíc, kterých se nachází v nynější době v nabídce 60 procent. Nadstandardní a luxusní segment teď tvoří byty nad 90 tisíc korun. Celkem jich developeři nabízejí 29 procent.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»