Provozuje:
Juris Real Estate

Ceny bytů vzrostly od počátku roku o 80 000 Kč.

Index dostupnosti bydlení opět vystoupal nad 30 %.

Ceny bytů vzrostly od počátku roku o 80 000 Kč.

autor. JURIS REAL

Index dostupnosti bydlení opět vystoupal nad 30 %.

Spolu s poklesem úrokových sazeb hypoték došlo v devíti krajích ze 14 v uplynulém měsíci ke zlepšení dostupnosti bydlení. Přesto hodnota souhrnného indexu meziměsíčně vzrostla o 4 setiny. Hlavní příčinou je dramatický nárůst cen bytů v Praze a Karlovarském kraji. Titulní index dostupnosti bydlení, vyjadřující jak velkou část čistého příjmu musí domácnost vynaložit na splátku hypotéky, v srpnu navzdory výraznému poklesu úrokových sazeb hypoték vzrostl z 29,8 % zpět na 30,1 %. Příčinou návratu indexu zpět nad 30procentní hranici jsou rostoucí ceny bytů. Oproti červenci průměrná cena bytů (všechny kategorie, celá ČR) vzrostla o 30 000 Kč na 1,8 milionu korun.

Nárůst celorepublikového indexu byl v srpnu tažen především prudkým zdražením bytů v Praze (+140 000 Kč) a skokovým nárůstem v Karlovarském kraji.

Nepatrný nárůst hodnoty indexu evidujeme také ve Zlínském, Libereckém kraji a na Vysočině. Ve zbývajících devíti krajích došlo meziměsíčně k mírnému zlepšení dostupnosti bydlení. Průměrná cena bytů v Karlovarském kraji vyskočila o více než 100 000 Kč.

Mezi regiony, kde pozorujeme již několik měsíců v řadě nárůst cen a postupné zhoršování dostupnosti bydlení, patří Praha, Zlínský kraj, Středočeský kraj a skokový nárůst jsme v tomto měsíci zaznamenali v Karlovarském kraji. Průměrná cena bytů zde meziměsíčně vzrostla o 110 000 Kč a index dostupnosti bydlení vystoupal o necelé 2 procentní body na 29,1 %. Na základě statistik jednoho měsíce je na relevantní závěry brzy. Domníváme se, že jedním z důvodů nárůstu cen v Karlovarském kraji může být rostoucí poptávka klientely z postsovětských zemí související s konfliktem ve východní části Ukrajiny. Teprve ze statistik za září a říjen však budeme moci odvozovat, zda se jedná o nový trend, nebo jen statistickou chybu či jednorázový výkyv.

Opačný trend několik měsíců v řadě klesajících cen nemovitostí a tím i zlepšování dostupnosti bydlení vykazuje Moravskoslezský a Královehradecký kraj.

Zde průměrné ceny bytů klesly oproti červenci o 50 000 Kč a v porovnání s loňským srpnem dokonce o 260 000 Kč. Index dostupnosti bydlení v Královehradeckém kraji dosahoval loni touto dobou hodnoty 32,9 %. Nyní je na 26,5 %.

Dostupnost bydlení dlouhodobě stagnuje. A co tedy bude dál?

Z dlouhodobého pohledu posuny indexů v rámci několika desetin procentního bodu nic zásadního neznamenají. Lze říci, že celorepublikový index dostupnosti bydlení již několik let stagnuje.

Loni touto dobou jeho hodnota činila 30,6 %. A v pásmu kolem 30 % (+/- 2 p.b.) se pohybuje od března 2012. Z pohledu kupujících jsou tedy v současnosti optimální podmínky pro pořízení vlastního bydlení, které podle signálů z realitního trhu už nemusejí trvat příliš dlouho.

Úrokové sazby hypoték se budou podle našeho názoru pohybovat na stávající hladině minimálně do konce letošního roku.

Ceny bytů však pozvolna rostou již od letošního ledna a otočení trendu neočekáváme. Naopak. Na trhu identifikujeme několik faktorů, které mohou posílit poptávku a zvýšit dynamiku nárůstu cen ještě do konce letošního roku.

Součástí monitoringu úrovně dostupnosti bydlení je také index návratnosti bydlení, který vyjadřuje, kolikanásobek čistého ročního příjmu musí průměrná česká domácnost vynaložit na pořízení bytu v předem definovaném standardu.

Do výpočtu tedy nevstupují náklady na financování pořízení bydlení. Hodnota indexu v uplynulém měsíci díky nárůstu cen bytů vzrostla o 8 setin procentního bodu na 4,7. Jinými slovy průměrná česká domácnost by musela na pořízení bytu v ceně 1,8 mil. Kč (průměr ČR za všechny byty) vynaložit bezmála 5 čistých ročních příjmů.

Ve statistikách návratnosti bydlení se samozřejmě projevil prudký nárůst cen v Praze, takže návratnost bydlení zde v srpnu přesáhla hranici 10násobku.

V metropoli se na této úrovni index pohyboval naposledy v červnu 2009. Mezi regiony s nejlepší návratností bydlení dlouhodobě patří Ústecký kraj, Moravskoslezský kraj a Vysočina.

Na opačném konci je potom podobně jako v případě indexu dostupnosti bydlení kromě Prahy také Olomoucký, Středočeský a nově Karlovarský kraj.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»