Provozuje:
Juris Real Estate

Ceny garsonek rostou.

Menší byty lákají i investory do nemovitostí.

Ceny garsonek rostou.

autor. JURIS REAL

Menší byty lákají i investory do nemovitostí.

Ceny bytů v poslední době mírně rostou. To však nezastaví ziskuchtivé drobné investory, kteří s vidinou jednoduchého výdělku, nakupují menší byty.

Z koupě garsonky a jejímu následovnému pronájmu se pro řadu lidí stala zajímavá alternativa k důchodovému spoření.

V současnosti jsou v popředí zájmu investorů do nemovitostí malé byty. Žádané jsou jako luxusní novostavby, tak i nemovitosti v panelových sídlištích, kde se je daří následně rychle pronajmout. Silným argumentem pronájmu je rozumná cena a výborná dopravní a sociální obslužnost lokality. „Panelová sídliště většinou stojí v blízkosti metra či autobusových zastávek, jejich součástí bývají obchody, školky i pošta. Pro nenáročnou rodinu, singles nebo mladý pár jde o cenově zajímavé řešení,“ říká Jakub Žlebek z RE/MAX Horizont. Jenže rostoucí poptávka začíná zvyšovat cenu těchto bytů. „Ještě začátkem roku jsem prodával garsonky v panelových domech na Černém Mostě za cenu kolem 1,2 milionu korun. V tuto chvíli se garsonky či menší 2kk prodávají za cenu přibližně o 14 procent vyšší,“ dodává Žlebek. Ne všechny nemovitosti ale zdražují takovou rychlostí. U menších cihlových bytů se ceny zvyšují mnohem pomaleji. Stejně tak záleží na dalších aspektech, jako je lokalita, stáří nemovitosti, stav budovy, velikost bytu atd. „Minimální pohyb cen směrem nahoru registrujeme, ten ale nepředstavuje víc jak jednotky procent, “ říká Daniel Kotula z RE/MAX Center.

Podle některých realitních makléřů se počet investorů hledajících nemovitosti na další pronájem v posledním roce zvyšuje. Zajímavý je i věkový průměr investorů: dvě třetiny zájemců jsou mladí lidé s věkovým průměrem třicet let. „O investici do nemovitostí uvažují lidé s vyšším vzděláním a nadprůměrnou finanční gramotností, kteří hledají způsob jak si zajistit budoucnost,“ potvrzuje Daniel Kotula z RE/MAX Center. Za větší poptávku po nemovitostech mohou stále rekordně levné hypotéční úvěry. I když je tedy nemovitost třeba dražší, než tomu bylo před rokem, stále se vzhledem k nízké úrokové sazbě daná koupě většinou vyplatí. Další vliv na zvýšenou poptávku po nemovitostech má určitě mírné oživení ekonomiky a tedy lepší finanční situace obyvatel České republiky.

„Garsonky a menší byty jsou populární již dlouhodobě, a to kvůli své ceně a větší dostupnosti. Investice do nemovitosti má svou logiku hlavně v případě, že prostředky použité k jejich financování nejsou z hypotéky. Tam se potom rozdíl smazává. Důležité je taky pečlivě vybírat, pokud chci něco na investici, musím najít velmi výhodnou koupi,“ upozorňuje Martin Fojtík ze společnosti Fincentrum Reality. Růst cen nemovitostí podle něj však není nijak markantní. Je tady mírné zvýšení, ale nic dramatického se zatím na realitním trhu nekoná. Spíše to prý odráží současný stav ekonomiky a zvýšené poptávky díky „levným“ penězům.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Registr zastupování je plný rozporů.

Ministerstvo vnitra chtělo odložit účinnost. Více»

YIT zkolaudovala etapu Tornio v Lappi Hloubětín.

A dokončila zde vzorový byt. Více»

PČR zajistila nemovitosti firmě, z níž investoři marně dolují peníze.

Investiční společnost Profit & Prosper, která investorům nedokáže vrátit stovky milionů korun, zkoušela potichu prodat jednu ze svých nemovitostí. Více»

Geosan Development uvolnil do prodeje byty v Rezidenci Radimova Břevnov.

Společnost Geosan Development uvádí na trh další sérii bytů v Rezidenci Radimova Břevnov v atraktivní lokalitě Prahy 6. Projekt je aktuálně ve výstavbě s plánovanou kolaudací již na podzim letošního roku. Více»

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži rozkvetly o měsíc dřív.

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži, která je památkou UNESCO, letos díky teplému počasí rozkvetly o měsíc dřív, než je obvyklé. Návštěvníci je mohou obdivovat především v tzv. Holandské zahradě. Více»

Všechny články a aktuality »»