Provozuje:
Juris Real Estate

Ceny nemovitostí v České republice opětovně rostou.

Tržní ceny rodinných domů v ČR ve druhém čtvrtletí mezičtvrtletně vzrostly o 2,3 procentního bodu. Průměrné tržní ceny bytů stouply o 0,7 procentního bodu a pozemků o 0,3 procentního bodu.

Ceny nemovitostí v České republice opětovně rostou.

autor. JURIS REAL

Tržní ceny rodinných domů v ČR ve druhém čtvrtletí mezičtvrtletně vzrostly o 2,3 procentního bodu. Průměrné tržní ceny bytů stouply o 0,7 procentního bodu a pozemků o 0,3 procentního bodu.

Vyplývá to z ukazatele HB Index.

Zveřejnila ho Hypoteční banka. Ceny rodinných domů se tak podle banky dostaly na nejvyšší úroveň od počátku roku 2010.

"Cenová hladina rodinných domů pokračovala v dalším růstu a mírný vzestup vykazuje už i ve střednědobém horizontu. Na trhu existuje stabilní nabídka developerské výstavby rodinných domů, a to i v regionech mimo Prahu," uvedl ředitel odboru nemovitostí v Hypoteční bance Petr Němeček.

Zájem je podle něj zejména o rodinné domy v obcích okolo některých menších měst. Lidé tak přesídlují z měst do okolních obcí, což je trend viditelný vedle Prahy např. na Pardubicku. Zvyšuje se zájem zejména o dřevostavby a nízkoenergetické domy, staví se převážně menší domy do 150 m2 užitné plochy, dodal.

Ceny bytových jednotek mírně rostou již páté čtvrtletí v řadě.

Postupný obrat mnohaletého trendu táhne hlavně vývoj cen v Praze, Středních a Jižních Čechách a v Královehradeckém kraji.

V ostatních krajích ceny stagnují nebo mírně klesají.

Největší pokles cen vykázal v uplynulém čtvrtletí Ústecký kraj a kraj Vysočina.

Ceny starších zděných i panelových bytů stoupají stejně rychle.

V metropoli pokračoval trend rostoucí poptávky po novostavbách. Vyjma krajských měst Prahy, Plzně, Českých Budějovic a Brna ale výstavba novostaveb spíše stagnuje.

Pozemky jsou stále nejstabilnější oblastí rezidenčních nemovitostí a jsou vnímány jako vhodná investice s malým rizikem a nízkými udržovacími náklady.

Největší zájem je v lokalitách v okolí velkých i menších měst. Nízkou poptávku naopak vykazují lokality se špatnou dopravní dostupností.

Index ceny bytů ve druhém čtvrtletí mírně stoupl na 94,4, index pozemků na 116,8 a index rodinných domů na 103,9. HB Index sleduje tři typy nemovitostí, tedy byty, rodinné domy a pozemky v Česku.

Základní hodnotu 100,0 představují skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2008.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»