Provozuje:
Juris Real Estate

Ceny nových bytů v ČR letos vzrostou meziročně v průměru o 4,4 pct.

Nejvíce zdraží byty v metropoli, o sedm procent. Růst cen bude pokračovat i v příštím roce. Vyplývá to ze studie společností CEEC Research a KPMG ČR, kterou má ČTK k dispozici.

Ceny nových bytů v ČR letos vzrostou meziročně v průměru o 4,4 pct.

autor. JURIS REAL

Nejvíce zdraží byty v metropoli, o sedm procent. Růst cen bude pokračovat i v příštím roce. Vyplývá to ze studie společností CEEC Research a KPMG ČR, kterou má ČTK k dispozici.

Zúčastnilo se jí více než 40 developerských firem působících na domácím trhu. Jako hlavní důvody zdražování vidí rostoucí poptávku a nízké úrokové sazby.

Více než třetina společností považuje současné ceny v Praze za nadhodnocené.

Téměř polovina developerů uvedla, že letos zdraží o tři až pět procent, necelá čtvrtina dokonce o pět až osm procent.

"V současné době pro běžného investora, s výjimkou nemovitostí, takřka neexistují varianty pro zúročení úspor. Až 30 procent poptávky v Praze tvoří drobní investoři, kteří primárně neshánějí vlastní bydlení. A tento stav pravděpodobně v dohledné době nepomine," uvedl partner KPMG Pavel Kliment.

Ceny nových bytů na pražském trhu podle developerů letos vzrostou v průměru o sedm procent. Nejvýrazněji by se měly zvýšit v Praze 7 a Praze 8, shodla se na tom zhruba třetina ředitelů developerských firem. Výrazné zdražení v Praze 6 očekává 27 procent.

"Počet vydaných stavebních povolení na pražském rezidenčním trhu poklesl. Jeho získání je nejdelší a nejkomplikovanější proces z celé západní Evropy. Přirozeným důsledkem tohoto nepříznivého jevu je omezení nabídky nových bytů a růst jejich cen," doplnil výkonný ředitel JRD Martin Svoboda.

"Nesoulad mezi nabídkou a poptávkou po nových bytech je v hlavním městě dlouhodobý problém. Jen za poslední rok se jejich zásoba snížila zhruba o třetinu," dodal předseda představenstva Trigemy Marcel Soural.

Hlavní příčinou růstu je podle developerů převis poptávky nad nabídkou. Tento faktor ohodnotili na stupnici od jedné do deseti průměrnou známkou 9,2.

Druhou nejvýraznější příčinou zvyšování cen je ochota koupit nemovitost kvůli současným nízkým úrokovým sazbám. Developeři přiřadili této příčině známku 8,6. Nejmenší vliv na zdražování má podle nich příliv nových obyvatel do Prahy z ekonomických důvodů (4,7).

Šest z deseti ředitelů považuje současnou úroveň prodejních cen bytů v Praze za přiměřenou. Podle 36 procent jsou však ceny nadhodnocené. Pět procent si naopak myslí, že ceny jsou nastaveny příliš nízko.

Pokud jde o poměr kvality a ceny, považují developeři pro období následujících tří let za nejzajímavější lokalitu Prahu 9, shodla se na tom polovina oslovených firem. Následují Praha 5 (32 pct), Praha 8 a Praha 10 (27 pct), Praha 3 a Praha 4 (23 pct).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»