Provozuje:
Juris Real Estate

Ceny nových bytů v metropoli pokračují v růstu.

Za čtvrt roku byty v Praze zdražily až o cenu motorového vozidla.

Ceny nových bytů v metropoli pokračují v růstu.

autor. JURIS REAL

Za čtvrt roku byty v Praze zdražily až o cenu motorového vozidla.

Nový byt a rodinné auto k tomu si mohl ještě na konci loňského roku koupit zájemce o vlastní bydlení v hlavním městě. O čtvrt roku později už musí osobní automobil oželet.

Kupní ceny bytů totiž pokračují v růstu, když za tři měsíce zdražil průměrný nový byt v hlavním městě o čtvrt milionu korun.

Nově tak nyní stojí již 6,15 milionu korun. Toto zjištění vyplývá z podrobných statistik společnosti EKOSPOL, která "pražský rezidenční trh" monitoruje už více než deset let.

„Nejdražší zůstává tradičně nejužší centrum Prahy, kde ceny bytů vystoupaly až třikrát výš, než ve vyhledávaných okrajovějších lokalitách. „Nejdražší byty v cenících developerů najdeme v Praze 2, kde se průměr vyšplhal až na 13 milionů korun. S průměrnou cenou 12,45 milionu korun následuje Praha 1. Naopak nejlevnější lokalitou nyní je Praha 9, kde se průměrná cena zastavila těsně pod pětimilionovou hranicí. Výhodné nové byty se dají nalézt též v Praze 10, kde se průměr pohybuje kolem 5,13 milionu korun,“ přibližuje ceny hlavní analytik společnosti EKOSPOL Matyáš Hančl a dodává, že tyto ceny nezahrnují příplatky za sklep a garážová či parkovací stání. Ty většinou konečnou cenu bytů navýší o další stovky tisíc korun. „Někteří developeři tím opticky snižují už tak vysokou cenu nabízeného bytu,“ vysvětluje Hančl.

Ceny některých bytů, zvláště v předraženém centru, se dostávají mimo finanční možnosti většiny rodin. „Ty se tak musí poohlížet po jiných lokalitách v okrajovějších částech města, kde lze najít výrazně levnější bydlení. Např. v Dubči dosahuje průměrná cena nabízeného bytu 2,7 milionu korun a pod třímilionovou hranici se zájemce dostane také v Komořanech. Tato místa přitom nabízí velmi kvalitní bydlení uprostřed zeleně,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva dlouhodobého lídra developerské výstavby v ČR EKOSPOLU. EKOSPOL ve svých statistikách primárně prezentuje celkovou cenu nabízeného nového bytu. Právě celková kupní cena, kterou klient za byt zaplatí, totiž zůstává nejdůležitějším kritériem při výběru nového bydlení či bytu pro investici. „Údaje ukazující cenu za metr čtvereční sice mohou být zajímavé pro experty či statistiky, ale pro klienty je rozhodující finanční částka, kterou budou muset zaplatit. Ta rozhoduje o tom, zda jim stačí vlastní peněžní úspory, či jak velkou hypotéku si budou muset sjednat. Případně zda se nebudou muset spokojit s levnějším bytem,“ uzavírá Korec.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»