Provozuje:
Juris Real Estate

Ceny nových bytů v metropoli stále rostou.

Aktuálně stojí 108.261 Kč za metr čtvereční.

Ceny nových bytů v metropoli stále rostou.

autor. JURIS REAL, TZB.info a ČTK

Aktuálně stojí 108.261 Kč za metr čtvereční.

Prodejní ceny nových bytů v metropoli na konci 1. pol. v meziroční komparaci vzrostly průměrně o 6,1 pct na 108.261 korun/m2. Tempo zdražování vzrostlo z 1,6 procenta na konci března. Mezikvartálně se ceny zvýšily o 1,8 procenta. Počet prodaných bytů za prvních šest měsíců meziročně klesl o čtyři procenta na 2.400.

Toto zjištění vyplývá z údajů developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group, které uveřejnily na tiskové konferenci. Za posledních pět let stouply ceny novostaveb v hlavním městě o 95 procent. "Dopad pandemie na ceny nových bytů se dosud nepotvrdil. Naplňuje se prognóza, že ceny realit v dobrých lokalitách z důvodu nedostatečné nabídky, vysokých cen projekčních a stavebních prací a zdlouhavých povolovacích procesů budou pravděpodobně i nadále stoupat, a to v řádu jednotek procent," konstatoval generální ředitel Skanska Reality Petr Michálek.

Ve druhém čtvrtletí byl největší zájem opět o dvoupokojové byty, kterých developeři prodali 42 procent. K nejžádanějším lokalitám patřily pátá a čtvrtá městská část. Zde se dohromady prodaly dvě pětiny nových bytů. Ve druhém čtvrtletí klesl počet prodaných bytů meziročně o 15 procent na 1.100.

"Do dalších měsíců lze očekávat, že se poptávka po bydlení bude ještě zvedat a celkové prodeje budou stejné jako před dvěma lety, nebo dokonce ještě vyšší," doplnil předseda představenstva Trigemy Marcel Soural.

Počet bytů v nabídce developerů meziročně vzrostl zhruba o desetinu na 5.800, mezičtvrtletně se zvýšil o 22 procent. Skoro 60 procent jich je v Praze 4, 5 a 9.

"Zásoba nových bytů oproti minulému čtvrtletí posílila o 1 050 jednotek, což je nejvyšší nárůst, jaký jsme za dobu sledování trhu zaznamenali. Developeři reagovali na v poslední době opětovně rostoucí poptávku po bytech a rozhodli se s uvedením nových projektů nečekat," poznamenal vlastník Central Group Dušan Kunovský. Průměrná nabídková cena v cenících developerů meziročně vzrostla o čtyři procenta na 112.154 korun za metr čtvereční.

Za prodaný byt se podle statistik Trigemy, Skanska Reality a Central Group považuje byt s vydaným územním rozhodnutím a minimálním rezervačním poplatkem 50.000 korun.

Dle údajů konkurenčního Ekospolu, který používá jinou metodiku, vzrostla cena nových bytů v průměru o 6,6 procenta na 104.305 korun za metr čtvereční. Počet nových prodaných bytů v prvním pololetí meziročně klesl o sedm procent na 2.156.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Registr zastupování je plný rozporů.

Ministerstvo vnitra chtělo odložit účinnost. Více»

YIT zkolaudovala etapu Tornio v Lappi Hloubětín.

A dokončila zde vzorový byt. Více»

PČR zajistila nemovitosti firmě, z níž investoři marně dolují peníze.

Investiční společnost Profit & Prosper, která investorům nedokáže vrátit stovky milionů korun, zkoušela potichu prodat jednu ze svých nemovitostí. Více»

Geosan Development uvolnil do prodeje byty v Rezidenci Radimova Břevnov.

Společnost Geosan Development uvádí na trh další sérii bytů v Rezidenci Radimova Břevnov v atraktivní lokalitě Prahy 6. Projekt je aktuálně ve výstavbě s plánovanou kolaudací již na podzim letošního roku. Více»

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži rozkvetly o měsíc dřív.

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži, která je památkou UNESCO, letos díky teplému počasí rozkvetly o měsíc dřív, než je obvyklé. Návštěvníci je mohou obdivovat především v tzv. Holandské zahradě. Více»

Všechny články a aktuality »»