Provozuje:
Juris Real Estate

Ceny realit rostly, nejvíce zdražily byty, nejméně pak pozemky.

Tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků v tuzemsku v prvním čtvrtletí meziročně dále rostly. Nejvíce zdražily byty, nejméně pozemky.

Ceny realit rostly, nejvíce zdražily byty, nejméně pak pozemky.

autor. JURIS REAL

Tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků v tuzemsku v prvním čtvrtletí meziročně dále rostly. Nejvíce zdražily byty, nejméně pozemky.

Byty zdražily nejvíce také v komparaci s posledním čtvrtletím loňského roku, ceny stagnovaly pouze v Ústeckém kraji.

Z HB Indexu (pozn. HB Index sleduje byty, rodinné domy a pozemky. Je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky.), jenž sleduje hodnotu nemovitostí, vyplývá, že ceny bytů meziročně vzrostly o 12 procentních bodů na hodnotu 129,6. Mezičtvrtletně stouply o 3,1 procentního bodu. Základní hodnotu indexu 100 bodů představují skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2010. Byty tak od tohoto data zdražily téměř o 30 procent. "Byty v porovnání s předchozím kvartálem zdražovaly ve všech krajích České republiky pouze s exempcí (výjimkou) Ústeckého kraje. Zde ceny stagnovaly. To může být způsobeno sníženou aktivitou investic do takzvaných sociálních bytů. Vůbec nejrychleji rostly ceny v Jihočeském a Středočeském kraji. Vysoký růst sledujeme také v metropoli," uvedl ředitel odboru nemovitostí Hypoteční banky Petr Němeček.

Stejně jako v předchozím období podle něj rostly ceny starších panelových bytů více než těch cihlových. V Praze byl největší zájem o byty 3+1 nebo 3+KK. "V posledním čtvrtletí také zaznamenáváme stále vyšší zájem cizinců o koupi bytů v novostavbách," doplnil Němeček.

Rodinné domy zdražily meziročně o osm procentních bodů na hodnotu 122,1. Mezičtvrtletně se index zvýšil o 1,7 bodu. "Tempo růstu cen rodinných domů bylo nejpomalejší za poslední čtyři čtvrtletí. Současná výstavba má dopad na zvyšování cen především u stavebního materiálu. V poslední době stále trvá zájem o koupi rodinných domů ve zhoršeném stavu, jejichž výhodou je především nižší pořizovací cena a možnost postupných úprav dle vlastních představ každého majitele," uvedl dále Němeček. Developerská výstavba je podle něj rozšířena převážně ve Středočeském kraji a v okolí větších krajských měst. V poslední době je patrný i zvýšený zájem o dřevostavby.

Ceny pozemků se zvýšily meziročně o 4,7 procentního bodu na 142,5, mezičtvrtletně vzrostly o 2,7 bodu. "Poptávka je i nadále stabilní. Vysoké ceny pozemků v okolí velkých měst vytlačují poptávku do vzdálenějších lokalit. Zájem je také o levnější pozemky bez kompletních veřejných sítí, kde lze instalovat např. domácí čističky nebo tepelná čerpadla," poznamenal závěrem Němeček.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»