Provozuje:
Juris Real Estate

Ceny stavebních prací stouply za dva roky o polovinu.

Zoufalý nedostatek lidí ve stavebnictví se podepsal na extrémním zvýšením ceny stavebních prací.

Ceny stavebních prací stouply za dva roky o polovinu.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Zoufalý nedostatek lidí ve stavebnictví se podepsal na extrémním zvýšením ceny stavebních prací.

Zatímco od roku 1996 do roku 2016 se průměrná cena stavebních prací na m2 u kancelářských budov prakticky nezměnila, za poslední dva roky stoupla o 50 procent, u bytových projektů až o 70 procent. ČTK to sdělil zakladatel přední developerské společnosti Passerinvest Group Radim Passer. "Stavebnictví směřuje k postupné sebevraždě celého odvětví," uvedl Passer. Připomněl, že ze sektoru odejde každoročně do důchodu 7 500 zaměstnanců, kteří nejsou nikým nahrazováni. "To je nesmírně nebezpečný vývoj. Kvalitu práce snižuje vedle korupce právě nedostatek pracovníků. Tohle ale nemůžou vyřešit podnikatelé, to musí vyřešit vláda," řekl.

Passer si myslí, že je třeba, aby z kulturně spřízněných zemí, jako je např. Ukrajina, přišlo do České republiky pracovat minimálně půl milionu lidí. Upozornil na to, že v Polsku bylo vydáno 1,5 milionu pracovních víz pro zaměstnance z Ukrajiny, v ČR je to jen 100.000. Odkázal na propočty Hospodářské komory ČR, podle které dalších 40.000 pracovních víz pro Ukrajince bude stát 100 milionů korun, ale přinese tuzemsku deset miliard korun ročně. "Navíc by podle mě sem neměli přijít jen svobodní chlapi, ale celé rodiny, které pak mají šanci se zde etablovat. Je to "win-win" řešení pro všechny," poznamenal.

Passerovi obecně v české společnosti v porevolučním období chybí vize rozvoje země. Prahu je podle něj třeba budovat pro 2,5 milionu lidí, celou Českou republiku pro 15 milionů. Statistici a ekonomové přitom odhadují, že v ČR bude za 50 let žít sedm až osm milionů lidí. "Tento vývoj ale odsuzuje celou zemi a další generace k bankrotu, protože to bude neufinancovatelné," varoval.

Úlohou privátního sektoru, díky kterému podle něj země ještě nezbankrotovala, by mělo být v rámci společenské odpovědnosti podílet se na této vizi, protože politici se práce na ní nezúčastňují.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»