Provozuje:
Juris Real Estate

Čerstvá aktualita z exekutorské branže.

Poslanci jednali o změnách, které měly omezit rozmáhající se obchod s bagatelními pohledávkami. Nejradikálnější opatření však díky silnému tlaku exekutorů nakonec neprošly.

Čerstvá aktualita z exekutorské branže.

autor. JURIS REAL

Poslanci jednali o změnách, které měly omezit rozmáhající se obchod s bagatelními pohledávkami. Nejradikálnější opatření však díky silnému tlaku exekutorů nakonec neprošly.

Do exekučního řízení totiž nespadají jen notoričtí neplatiči, ale stále častěji i občané, kteří jen opomenuli uhradit pár drobných. Nedoplatek v nemocnici či v městské knihovně v řádu několika desítek korun se tak může lehce vyšplhat až na desítky tisíc korun. Jak je to možné? Drobné pohledávky po dopravních podnicích či dodavatelích energií často skoupí společnosti (pozn. inkasní agentury) s neprůhlednou vlastnickou strukturou. Spoluprací se spřízněnými advokáty a exekutory se snaží o maximalizaci poplatků, o které se pak dělí. Tento trend měla právě omezit novela exekučního řádu, kterou Sněmovně vrátil přepracovanou Senát. Senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) prosadil několik legislativních změn, kterými by rozvíjející se obchod s tzv. bagatelními pohledávkami omezil. Jestliže by se jednalo o dluh do 5 tisíc korun, neměl by advokát automaticky nárok na odměnu, která se v případě této částky může vyšplhat až na 10 tisíc. V devadesáti procentech případů se přitom práce advokáta rovná pouhému vyplnění formuláře. Především by si ale bývala firma vlastnící pohledávku již nemohla vybrat sama exekutora, který se jí hodí "do krámu". Případ by automaticky řešil soudní exekutor, v jehož obvodu (okresu) dlužník bydlí.

Avšak tyto změny nakonec Sněmovnou neprošly. Velké exekutorské úřady totiž zatlačily na poslance, aby senátorský návrh shodili ze stolu.

Proti legislativní novele Dr. Dienstbiera se nepostavila pouze ODS, ale i překvapivě část poslanců ČSSD. Novelu kritizoval i známý obhájce (zastánce) nájemníků JUDr. Stanislav Křeček. Odpůrci z řad občanských demokratů i exekutorů tvrdí, že omezení na okres by bývalo zabránilo konkurenci mezi soudními exekutory.

Zavedení principu teritoriality by bývala uvítala i řada malých exekutorských úřadů. "Novela zákona by zabránila excesům, které se nyní v exekutorské branži vyskytují, jako jsou například spanilé jízdy přes celou Českou republiku, které neúměrně navyšují náklady celého řízení," uvádí liberecký exekutor Petr Polanský. Především by podle něj skončila praxe, kdy se soudní exekutoři musí podbízet firmám skupujícím ve velkém pohledávky. Že se soudní exekutoři již vymkli kontrole, potvrzuje i předseda Nejvyššího správního soud Dr. Josef Baxa. Kárným řízením před soudem prošla dokonce již třetina ze zhruba 150 exekutorů. Za chvíli bude podle něho obtížné sestavit i senát, protože se do něj losem vybírá zástupce exekutorské komory, který ovšem sám nesmí stát před žádným kárným senátem (s využitím Brož, J., Viktora, A. Velcí exekutoři si asi prosadí svou. A byznys pokvete. deník MF DNES, dne 4. 9. 2012, s. 2A.).

Právníci tak dál mohou násobit výši pokut. Kdo zapomene např. včas zaplatit za jízdu na černo, může skončit s mnohatisícovým dluhem. Své o tom vědí i v Občanské poradně Nymburk. Senátní návrh zákona, který by jednání soudních exekutorů mohl omezit, v Parlamentu neuspěl. "Typicky se jedná o jízdy na černo v MHD nebo nedoplatky na pojištění. Máme klienta, proti kterému jsou vedeny spory právě za jízdu na černo. Celkový součet nákladů na řízení a exekuce astronomicky převyšuje dluh, který činí asi tisíc korun, tedy ten nezaplacený lístek a pokuta," vysvětluje vedoucí Občanské poradny Nymburk Hedvika Stuchlíková. Poslanci odmítli zamezit násobení dlužných částek. Někteří věřitelé vymáhají jednotlivé dluhy v oddělených řízeních, ačkoliv by je mohli vymáhat všechny najednou. "Samozřejmě by tak výrazně uspořili mnohatisícové náklady na vymáhání, které ve finále dlužník kromě samotné dlužné částky zaplatí," říká Stuchlíková.

Věřitelé navíc zatím nemají zákonnou povinnost zasílat dlužníkům žádné upomínky. "Může se stát, že pojedete na černo, zapomenete zaplatit pokutu a vzpomenete si, až když přijde platební rozkaz, kde už bude částka navýšena o náklady za řízení ve výši osm tisíc korun," vysvětluje Stuchlíková. Pokud náhodou opět nezaplatíte, tak na vás věřitel (pozn. autora správně oprávněný) nechá nařídit exekuci a napočítá si další náklady. "K tomu si svoje náklady naúčtuje ještě exekutor, přičemž minimální částka, o kterou si řekne, je šest a půl tisíce," dodává (Boháčková, J. Exekutoři vydělávají na starých pokutách. 5 + 2 dny Nymbursko, dne 11. 10. 2012, s. 2.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»