Provozuje:
Juris Real Estate

Češi hojně skupují nově dokončené byty a rodinné domy.

Central Group v poslední době sleduje rostoucí zájem o nově dokončené byty a rodinné domy oproti těm ve stadiu výstavby.

Češi hojně skupují nově dokončené byty a rodinné domy.

autor. JURIS REAL

Central Group v poslední době sleduje rostoucí zájem o nově dokončené byty a rodinné domy oproti těm ve stadiu výstavby.

Poprvé dal největší domácí rezidenční developer a investor nové bytové výstavby na trh zcela dokončený projekt loni na podzim, kdy vstoupil do prémiového segmentu Rezidencí Park Nikolajka.

V současnosti má firma v nabídce 120 zcela dokončených bytů. Letos na jaře má připraveno hned několik dalších zcela dokončených staveb.

Na Nikolajce si Central Group ověřil, že lidé zejména v nadstandardním a luxusním segmentu, kteří jsou připraveni za nové bydlení utratit větší finanční částku, chtějí v reálu vidět, do čeho budou své prostředky investovat.

Žádné vzdušné zámky v podobě projektů nakreslených na papíře, které dosud nemají příslušná povolení, nejsou v tomto segmentu pro klienty přijatelné.

„Ale je třeba si uvědomit, že v již dokončené stavbě leží obrovské investiční prostředky v řádech mnoha set milionů korun. Takto stavět si může dovolit jen skutečně kapitálově silný developer,“ poznamenal šéf firmy Dušan Kunovský. O mimořádném zájmu o exkluzivní segment svědčí fakt, že za necelých pět měsíců, co je projekt v prodeji, již má své majitele téměř 40 procent bytů.

Problémem ale je, že v poslední době dokončené byty z trhu velmi rychle mizí.

Je tomu tak vzhledem k omezenému a v případech některých městských částí dokonce zcela zastavenému povolování nových projektů na straně jedné a současně vysokému tempu prodejů na straně druhé.

Podle údajů ČSÚ za loňský rok úřady v metropoli povolily výstavbu 3949 nových bytů v bytových domech, když za stejnou dobu developeři prodali 6500 bytů, tedy o 65 procent více.

Central Group se dlouhodobě u všech projektů, tedy i těch, kdy zahájí prodej již v průběhu stavby, snaží cenou regulovat tempo prodeje tak, aby nevyprodal všechny byty před kolaudací a byl tak schopen nabídnout dokončené byty v řadě lokalit právě těm, kdo se chtějí nastěhovat okamžitě.

Poptávku táhnou levné hypotéky a nákupy na investici.

Za vysokou poptávkou po novém bydlení stojí působení několika hlavních prorůstových trendů. Prvním jsou přetrvávající rekordně nízké úroky hypoték, a tím pádem historicky nejvýhodnější podmínky financování nového bydlení.

Na tento trend zareagoval Central Group nabídkou výhodné hypotéky s garantovanou úrokovou sazbou ve výši 1,79 procenta ročně při desetiprocentní akontaci a fixaci úvěru na tři až sedm let.

Tím, co především stojí za ochotou lidí investovat do nového bydlení, je ale především důvěra v budoucnost, která je výrazně ovlivněna růstem ekonomiky, nízkou nezaměstnaností a inflací.

„Hypotékou je v současnosti financována více než polovina prodávaných bytů, jejich podíl meziročně vzrostl a to na úkor plateb v hotovosti a odkladu platby,“ vysvětlil Kunovský.

Podle něho také celý meziroční nárůst v prodeji bytů Central Group o téměř pětinu jde na vrub levných hypoték. Při takto výhodné ceně financování se řadě kupujících vyplatí pořídit si byt jako investici a dále ho pronajímat. Příjem z pronájmu totiž v řadě případů bohatě pokryje náklady na splátku hypotéky.

Podíl bytů pořizovaných na investici díky tomu loni dosáhl 20 procent.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»