Provozuje:
Juris Real Estate

Češi nakupují malé byty na investici.

Žít ale chtějí v mnohem větších a nových.

Češi nakupují malé byty na investici.

autor. JURIS REAL

Žít ale chtějí v mnohem větších a nových.

Nároky na rozlohu bytů, ve kterých si Češi představují život, rostou. Podle průzkumu chtějí nejčastěji bydlet ve čtyřpokojovém bytě o rozloze kolem sto metrů čtverečních.

Nicméně podle odhadů byl v loňském roce každý čtvrtý byt prodán jako investiční. Češi kupují za účelem investice nejčastěji byty 2+kk, které pronajímají nezařízené. Až tři čtvrtiny Čechů považují nákup bytu za dobrou investici.

„Popularita bytů o dispozici 2+kk je dlouhodobá (viz také: http://www.rkjuris.cz/nejvetsi-zajem-vyvolavaji-mezi-kupujicimi-dvoupokojove-byty-4). Mění se ale důvody, proč je lidé kupují. V minulosti si menší byty kupovali zejména mladí, nezadaní lidé (i tzv. singles), kteří si po založení rodiny pořídili byt větší a ten menší začali pronajímat. Dnes už je trend takový, že lidé menší byty kupují primárně pro účely dalšího pronájmu. A právě po bytech 2+kk nebo 2+1 je ze strany potenciálních nájemníků největší zájem. Podíl investičních bytů může v současnosti tvořit až 30 procent z celkových prodejů,“ popsal Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group.

Většina Čechů chce žít v bytě s obytnou plochou kolem sto metrů čtverečních. Přes 40 procent Čechů preferuje bydlení v novostavbě. Kupují je zejména mladí lidé kolem 35 let, těch je ve skladbě kupujících přes 70 procent.

„Mladí lidé mají o svém bydlení poměrně přesné představy. Vedle použitých materiálů se zajímají zejména o občanskou vybavenost a možnosti volnočasového vyžití v dané lokalitě. Rostou též požadavky na prostor. Mladé rodiny v současné době nejčastěji kupují byty o dispozici 3+1 nebo 4+kk. Populární jsou přízemní byty s předzahrádkou, které suplují rodinné domy. Byty s předzahrádkou mají výhodu, že o celý dům se stará správce a lidé se starají jen o předzahrádku a byt. Kdežto v rodinném domě se starají jak o dům, tak o zahradu. Co se samotného vybavení bytu týče, převládá u kupujících zájem o nezařízené byty. Navíc developeři v České republice mají zařízené byty ve své nabídce minimálně, tím se liší od těch zahraničních. V zahraničí je totiž běžné, že si kupující může pořídit už zařízený byt připravený k okamžitému nastěhování,“ řekl Tal Grozner.

V nezařízených bytech Češi často provádějí úpravy. „Zhruba polovina kupujících chce ještě před nastěhováním provést nějaké úpravy od developera. Nejčastější klientské změny se týkají uspořádání koupelny či jejího realizačního standardu. Za takové změny klienti utrácejí nejvíce. Druhou nejčastější změnou jsou úpravy rozmístění elektrických zásuvek a přeložení rozvodů vody v kuchyňském koutě. Minimální množství klientských změn požadují kupující u bytů, které si pořizují jako investici,“ uvedl Tal Grozner. Jen v metropoli se v loňském roce prodalo 6 650 bytů.

„V poslední době zaznamenáváme růst prodejů větších bytů, kromě 3+kk roste zájem také o byty s dispozicí 4+kk. Současně nedostatek bytů zrychluje prodeje generelně (obecně). Např. etapa E bytového projektu Nové Chabry v Praze 8 se 112 byty a převahou dispozic 3+kk a 4+kk, jejíž hrubá stavba byla dokončena v říjnu loňského roku, je již prodaná. Jedná se o nejrychleji vyprodanou etapu tohoto projektu, o kterou je eminentní zájem. Vlastníci bytů se budou stěhovat od července tohoto roku,“ uzavřel Tal Grozner.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»