Provozuje:
Juris Real Estate

Češi se prý oddlužují méně, než se čekalo.

Nová pravidla osobního bankrotu platí od června. Výhodnějších podmínek oddlužení přitom využilo sedm tisíc lidí, což je mnohonásobně méně, než očekávali experti.

Češi se prý oddlužují méně, než se čekalo.

autor. JURIS REAL (Zdroj: Hypoindex)

Nová pravidla osobního bankrotu platí od června. Výhodnějších podmínek oddlužení přitom využilo sedm tisíc lidí, což je mnohonásobně méně, než očekávali experti.

Jedním z důvodů mohou být probíhající letní dovolené, kdy dlužníci odkládají podání insolvenčního návrhu až na podzim. „Pro některé jsou dluhy součástí životního stylu, na nějž se adaptovali. Vyhovuje jim i určitá beztrestnost – když dostanou pokutu, nijak to neřeší a nezaplatí, poněvadž mají již desítky jiných exekucí,“ uvedl Tomáš Valášek, ředitel společnosti Insolvence 2018.

V České republice se nyní nachází cca 800 tisíc lidí v exekuci. Pokud splní podmínky pro oddlužení, mohou se z exekuce dostat a po ukončení insolvenčního řízení zůstat bez dluhů.

Podmínkou zahájení řízení je, že má dlužník alespoň dva věřitele a že může splácet alespoň 2 200 Kč měsíčně. Návrh na povolení oddlužení smí za dlužníka sepsat pouze advokát, notář, soudní exekutor, insolvenční správce nebo jiná akreditovaná osoba.

„Řada dluhových poraden má ale už nyní čekací lhůty dva až tři měsíce,“ upozorňuje Radek Hábl z Institutu prevence a řešení předlužení.

Vzhledem k tomu, že novela insolvenčního zákona změnila i náležitosti podání, zvýšil se počet odmítnutých návrhů.

Krajské soudy, které jsou věcně příslušné k projednávání návrhů na oddlužení, očekávají největší nápad na podzim, kdy se již zahájená insolvenční řízení dostanou do dalšího stadia – přezkumu pohledávek a schvalování oddlužení.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»