Provozuje:
Juris Real Estate

Češi se půjček nebojí.

70 procent lidí prý dokáže své dluhy splatit.

Češi se půjček nebojí.

autor. JURIS REAL (s využitím ČTK)

70 procent lidí prý dokáže své dluhy splatit.

Podle průzkumu má zkušenosti s nákupem zboží nebo služeb na úvěr má 60 procent lidí v ČR. Rizikově se přitom zadlužuje každý třetí Čech. Vyplývá to z průzkumu zaměřeného na postoje a chování obyvatel v souvislosti s nákupem na úvěr a splátky pro Českou bankovní asociaci. „Průzkum odhalil zajímavý rozdíl mezi přístupem těch, co již zkušenost s půjčkou mají, ve srovnání s těmi, kteří si podle svého prohlášení v životě nepůjčili. První skupina inklinuje jasně k tomu půjčit si na věci, které pro ty ‚nezkušené‘ téměř nepřicházejí v úvahu. Je tomu tak např. u spotřební elektroniky či bílého zboží,“ uvedla gestorka ČBA Helena Brychová.

Češi se většinou domnívají, že jejich zadlužení je bezpečné, v případě, když celkové měsíční splátky nepřesáhnou pětinu jejich čistého měsíčního příjmu. Průzkum ukázal, že respondenti by svou platební neschopnost řešili jednáním o odkladu splátek či konsolidací. Více jak 80 procent Čechů by si současně nikdy nepůjčili na zážitek či dovolenou. Index rizikového zadlužování, který vychází z přepočtu na celou dospělou populaci, se v meziročním srovnání zhoršil na dvacet procent z loňských 18 procent. „Rizikové zadlužení se tedy týká pětiny, tj. 1,58 milionu dospělých Čechů,“ dodala ředitelka výzkumu SC&C Jana Hamanová. „Lidé se dívají na svou budoucí schopnost splácet optimisticky a nebojí se zadlužovat, což velice pravděpodobně souvisí s aktuálním vývojem ekonomiky provázeným mimo jiné např. růstem mezd,“ vysvětlila důvody přetrvávajícího zadlužování Čechů Helena Brychová. Skoro 70 procent dotazovaných se neobává neschopnosti úvěry splatit.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»