Provozuje:
Juris Real Estate

Češi splácejí v první řadě hypotéky.

Němci pak půjčky od rodiny.

Češi splácejí v první řadě hypotéky.

autor. JURIS REAL

Němci pak půjčky od rodiny.

„Podle našich zkušeností považují Češi za větší závazek splácet hypotéky a pohledávky směrem k bankám, poté k firmám, a v poslední řadě rodině. K dluhům v rodině se přistupuje volněji, takové závazky často lidé ani nepovažují za dluhy,“ říká Vladimír Vachel, jednatel inkasní společnosti EOS. „Dlužníci v Německu, mají v tomto případě zcela opačnou tendenci. Prioritní jsou pro ně dluhy rodině a přátelům, teprve potom splácí pohledávky bankám a finančním institucím,“ srovnává situaci Vachel.

„Z nesplacených pohledávek, které evidujeme, má 48 % menší hodnotu než 10 tisíc korun. Nejčastěji se jedná o nezaplacené zboží či služby. Průměrné zadlužení se poté pohybuje ve výši 20 375 Kč na osobu. Z dat Bankovního a Nebankovního registru klientských informací vyplývá, že Čechů, kteří měli v minulém roce nějakou pohledávku, jsou více než tři miliony. Jde o číslo srovnatelné s Německem, i tam dluží téměř každý druhý,“ říká k zadlužení Čechů Vachel. „Naopak rozdílná je ve srovnání s našimi sousedy průměrná částka, kterou dlužníci splácí. Zatímco Češi splácí průměrně přes 3 000 korun, Němci vydají i trojnásobek,“ informuje Vladimír Vachel.

Hlavní zjištění průzkumu v Německu – 47 % Němců má v současnosti nějaký dluh

Nejčastější dluhy: splátky bankovním institucím, leasingy a menší krátkodobé půjčky.

Německý dlužník průměrně splácí více než 9 000 korun.

Každý šestý dlužník se již ocitl v situaci, kdy nebyl schopen své pohledávky splácet.

Němci si úzkostlivě hlídají, kolik dluží – neví to jen 7 % z nich.

Pro Němce jsou prioritní pohledávky, které dluží rodině či přátelům.

Údaje za ČR (zdroj EOS KSI) – Více než 3 miliony (44 %) ekonomicky aktivních Čechů měly v loňském roce nějakou pohledávku, což je téměř polovina obyvatel do 65 let (viz data Bankovního a Nebankovního registru klientských informací).

Každý druhý dluží více než 10 000 korun.

70 % českých dluhů tvoří dlouhodobé půjčky na bydlení (hypotéky), 19 % tvoří spotřebitelské úvěry a 11 % tvoří ostatní kategorie (vyplývá z dat ČNB k 31. 8. 2015).

Český dlužník splácí průměrně 3 120 korun.

Každý pátý dlužník se již ocitl v situaci, kdy nebyl schopen své pohledávky splácet.

Pro Čechy jsou prioritní pohledávky, které dluží bankám a jiným institucím.

„Zatímco v Německu se téměř polovina lidí dluhům úzkostlivě vyhýbá, přístup Čechů k zadlužení je mnohem laxnější. Až 20 % dlužníků nám například alespoň jednou porušilo splátkový kalendář. Více než Němci si také kupujeme spotřební zboží, na které nemáme. Jen naše agentura eviduje 13 % případů, kdy jednotlivec splácí dvě a více pohledávek. Naštěstí nyní sledujeme pokles spotřebních půjček, které lidé na rozdíl od hypoték nepovažují za investici do budoucna. Podle posledních čísel České národní banky tvoří spotřebitelské úvěry ale stále téměř 20 % z dluhů českých domácností“, komentuje situaci v České republice Vladimír Vachel.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»