Provozuje:
Juris Real Estate

Česká národní banka nechala sazby beze změny.

Zlepšila odhad letošního růstu hrubého domácího produktu.

Česká národní banka nechala sazby beze změny.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Zlepšila odhad letošního růstu hrubého domácího produktu.

Bankovní rada České národní banky včera jednomyslně ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 0,25 procenta.

Současně ČNB v nové prognóze zlepšila odhad vývoje ekonomiky v letošním roce, naopak pro příští rok odhad zhoršila. Nově tak letos počítá s růstem ekonomiky o 2,2 procenta a příští rok s růstem o 3,8 procenta.

ČNB uvedla, že s novou prognózou je konzistentní nejprve stabilita tržních úrokových sazeb následovaná jejich postupným nárůstem zhruba od poloviny letošního roku.

"Počáteční stabilita sazeb odráží potřebu nadále uvolněné ekonomky kvůli dopadům pandemie," informoval guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Národohospodáři očekávají, že by centrální banka mohla začít zvyšovat sazby až později ve druhém pololetí. Např. podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera zotavování české ekonomiky zrychlí koncem druhého čtvrtletí, což dá ČNB dostatek času, aby zvýšila sazby ve druhé polovině roku, patrně v listopadu nebo prosinci. "Pokud bude vývoj podle našich předpokladů, pak někdy kolem poloviny roku by se situace mohla zlepšit. Pak čekáme, že bude prostor pro nějaké postupné kroky ve směru normalizace úrokových sazeb," sdělil včera Rusnok.

Rizika a nejistoty ohledně vývoje předpokládaného novou prognózou jsou ale podle guvernéra ČNB výrazné a vychýlené ve směru pomalejšího odeznívání dopadů pandemie. Za hlavní riziko centrální banka považuje delší uzavírky ekonomiky v ČR i v zahraničí a z toho plynoucí zhoršení finanční situace firem i domácností. To by pak vedlo k déletrvajícímu útlumu národního hospodářství. Z prognózy dál vyplývá, že celková průměrná inflace by měla činit letos dvě procenta a příští rok 2,2 procenta. "Nárůst inflace bude způsoben postupným zotavováním ekonomiky, zároveň jej ale bude tlumit posilující koruna... Posilování koruny pak odráží odolnost exportního průmyslu v průběhu druhé vlny pandemie," řekl Rusnok. Kurz koruny by přitom měl podle odhadů ČNB letos posílit na průměrných 25,80 Kč/EUR a příští rok na 24,90 Kč/EUR.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»