Provozuje:
Juris Real Estate

Česká národní banka zmírnila limity pro hypoteční úvěry.

Sníží od 1. července 2020 i proticyklickou kapitálovou rezervu.

Česká národní banka zmírnila limity pro hypoteční úvěry.

autor. JURIS REAL, Měšec.cz (Lenka Kašparová), Tisková zpráva ČNB

Sníží od 1. července 2020 i proticyklickou kapitálovou rezervu.

Česká národní banka (ČNB) na zasedání bankovní rady dne 18.6.2020 projednala Zprávu o finanční stabilitě 2019/2020 a potvrdila nynější nastavení limitu ukazatele LTV (poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti) na hodnotě 90 % (při možnosti uplatnit 5% výjimku). Současně ČNB zrušila limit ukazatele DSTI (poměr měsíční splátky dluhu k čistému příjmu).

Limit pro ukazatel DTI (poměr celkového zadlužení žadatele o úvěr a výše jeho čistého ročního příjmu) přitom ČNB zrušila už v dubnu 2020.

Bankovní rada centrální banky na svém zasedání rovněž konstatovala, že nejpozději v listopadu na svém jednání opět posoudí, zda je vzhledem k tržnímu vývoji žádoucí Doporučení bankám pro poskytování hypotečních úvěrů dále upravit.

"Naše rozhodnutí o zrušení limitu ukazatele DSTI by nemělo být pro nikoho překvapením. Vždy jsme říkali, že limity budeme používat v době zvyšování rizik pro stabilitu finančního systému v České republice, ale ve špatných časech je zmírníme nebo dokonce zrušíme. K tomu jsme přistoupili právě u limitu DSTI, protože banky i jejich klienti si jsou v současné nelehké ekonomické situaci způsobené opatřeními proti pandemii nemoci COVID-19 sami dobře vědomi rizik a chovají se silně konzervativně. Limit ukazatele LTV jsme prozatím při vědomí pokračujícího nadhodnocení cen rezidenčních nemovitostí ponechali v platnosti," uvedl k rozhodnutí, Jiří Rusnok guvernér České národní banky.

Nadhodnocení cen bytů ke konci minulého roku 2019 dosáhlo podle odhadů ČNB 15–25 %, což je vzhledem k odhadu z poloviny roku 2019 (15–20 %) mírný nárůst.

Koronavirová krize doposud ceny nemovitostí určených k bydlení významněji neovlivnila. Dá se však očekávat, že ceny budou vzhledem k vývoji v reálné ekonomiky klesat v příštích čtvrtletích.

Současně se bankovní rada ČNB rozhodla, že od 1. července 2020 sníží sazbu proticyklické kapitálové rezervy komerčních bank ze současné úrovně 1 % na 0,5 %.

Centrální banka si od tohoto kroku slibuje lepší schopnost obchodních bank plynule úvěrovat nefinanční podniky a domácnosti. Většina komerčních bank má podle ČNB dostatečnou volnou kapacitu k úvěrování.

"Banka bank" je prý připravena v případě výrazného nárůstu úvěrových ztrát bank proticyklickou kapitálovou rezervu úplně uvolnit, aby tak podpořila jejich schopnost poskytovat půjčky nefinančním podnikům a domácnostem.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»