Provozuje:
Juris Real Estate

České skiareály se připravují na sezonu nejistotě navzdory.

Skicentra v České republice se připravují na novou lyžařskou sezonu, přestože stále není jasné, za jakých podmínek se budou moci otevřít pro veřejnost.

České skiareály se připravují na sezonu nejistotě navzdory.

autor. JURIS REAL, ČTK

Skicentra v České republice se připravují na novou lyžařskou sezonu, přestože stále není jasné, za jakých podmínek se budou moci otevřít pro veřejnost.

V řadě horských středisek využívají současného chladného počasí k výrobě umělého sněhu, zjistili krajští zpravodajové ČTK.

Provozovatele českých, moravských a slezských lyžařských středisek spíše ale nejvíce trápí nejistota ohledně termínu spuštění provozu. Balíček opatření pro skiareály má být hotov příští týden.

"Chystáme se. Vše připravujeme na novou sezonu," informoval ČTK Jaroslav Vrzgula, který provozuje největší beskydský areál v Bílé na Frýdecko-Místecku. Technicky by středisko bylo schopné spustit první vlek pravděpodobně příští pátek, vše ale záleží na vládě. Vrzgula věří, že zvítězí zdravý rozum a areály budou za určitých podmínek v provozu.

Bílé jsou již několik dní sjezdovky v Hlubočkách u Olomouce. "Budeme (v zasněžování) pokračovat kdykoliv to půjde," ujišťují provozovatelé lyžařského areálu v Hlubočkách. Lidé by podle nich měli počítat s tím, že nadcházející lyžařská sezona bude jiná a bude nutné dodržovat některá pravidla, na která návštěvníci nebyli zvyklí.

Na Červenohorském sedle chtějí zahájit zasněžování na konci tohoto týdne, sněžná děla by se měla spustit také v Branné. Provozovatelé děla zapnou ještě před oznámením vlády, kdy budou moci být lyžařské areály otevřeny. Příprava sněhového základu na Červenohorském sedle trvá v případě nepřežitých mrazů týden.

Správci uměle zasněžovaných sjezdovek na Vysočině v tomto týdnu ČTK řekli, že je teď pro ně priorita využít každý mráz pro výrobu sněhu, aby byli připravení na případné rozvolnění protiepidemických opatření. Magda Vaňková, provozovatelka sjezdovek v Lukách nad Jihlavou a na Křemešníku věří tomu, že lyžování kvůli viru zakázané nebude, protože to podle ní není kontaktní sport. "Většina lidí má brýle, kukly, rukavice," podotkla. Lyžařský areál v Hlinsku na Chrudimsku potřebuje přírodní sníh nebo podmínky k zasněžování nejpozději začátkem druhé prosincové dekády. Pokud vláda stanoví přijatelná pravidla pro lyžařská střediska koncem tohoto týdne nebo příští týden, ještě se dá stihnout jeden z vrcholů sezony, tedy vánoční a novoroční svátky, řekl ČTK Robert Vokáč ze Ski klubu Hlinsko. "Vánoce a silvestr představují třetinu tržeb. Kdo je nestihne, má velké problémy," poukázal Vokáč.

V rekreační areálu Monínec na Příbramsku provozovatelé plánovali, že spustí vleky v polovině listopadu. Zasněžovat začali už v říjnu, nyní mají vyrobeno dostatek sněhu, jeho hromady ale čekají na stanovisko vlády ohledně uvolňování opatření proti šíření koronaviru. "Nebudeme to rozhrnovat, dokud nebudeme vědět, kdy budeme moci na sjezdovku pustit lyžaře," řekl ČTK ředitel střediska Jaroslav Krejčí.

V noci na pondělí má v plánu začít se zasněžováním lyžařský areál Telnice na Ústecku. Provozovatel Jindřich Holinger se ale spíše obává uzavřených hranic s Německem. Saská klientela totiž tvoří podstatnou část návštěvníků tohoto krušnohorského lyžařského střediska. V případě, že by vláda nedovolila zahájení sezony, znamenalo by to podle Holingera konec lyžování na Telnici. Minulý rok se totiž areál potýkal s nedostatkem sněhu a druhý ztrátový rok v řadě si už provozovatelé neumí představit.

V krkonošském středisku ve Špindlerově Mlýně začali zasněžovat již počátkem týdne. "Věříme, že bychom mohli otevírat 12. prosince. Čím dříve budeme mít pravidla pro provoz, tím lépe. S přísnými hygienickými pravidly počítáme," sdělil ČTK mluvčí špindlerovského areálu Adam Svačina.

Se zasněžováním začali tento týden i v krkonošské Rokytnici nad Jizerou, která je největším lyžařským střediskem v Libereckém kraji. "Pracujeme a připravujeme se, jako by se nic nedělo. A čekáme, co AHS (Asociace horských středisek) a Národní sportovní agentura vyjedná," uvedl ČTK ředitel rokytnického areálu Vít Pražák.

Ředitel Asociace horských středisek (AHS) Libor Knot ve čtvrtek ČTK řekl, že pro zákaz provozu středisek přes vánoční prázdniny není relevantní důvod. Pozornost by se podle jeho názoru měla upínat na nastavení a uskutečnění odpovídajících bezpečnostních pravidel pro fungování areálů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

KB první den vyplatila 582 věřitelům Sberbank CZ skrze pobočky 3,114 mld. Kč.

Drtivá většina zvolila osobní žádosti na pobočce před on-line žádostí, kde je nárok na celkovou výplatu do maximálně 100.000 korun. Více»

Komerční banka vyplácí pohledávky věřitelů Sberbank CZ.

První platba proběhla v 09:02 hod. Více»

Kvůli změně klimatu zřejmě nebude nádrž Švihov schopna pokrýt budoucí poptávku.

Kvůli klimatické změně nebude patrně největší česká vodárenská nádrž Švihov na Želivce schopna pokrýt budoucí poptávku po pitné vodě. Více»

Vláda ČR zahájí přípravu ploch v D. Lutyni pro příchod zahraničního investora.

Vláda zahájí přípravu ploch v Dolní Lutyni na Karvinsku pro příchod významného investora. Projekt by měl přinést nová pracovní místa, přispět k energetické bezpečnosti a zvýšit konkurenceschopnost ČR, oznámil po jednání kabinetu premiér Fiala. Více»

KB začne vyplácet pohledávky věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ.

Komerční banka dnes začne vyplácet pohledávky věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ prostřednictvím svých poboček a on-line. Výplata potrvá do 15. dubna 2024. Více»

Všechny články a aktuality »»